CRKVA U KOJOJ JE VENČAN VOŽD KARAĐORĐE
31. jul 2021.
PUŠTEN DRAGAN BJELOGRLIĆ
24. avgust 2021.

FILMSKI SUSRETI U NIŠU

Film „Toma“ otvorio  56.Filmske susrete u Nišu, uzburkavši silna sećanja na Tomu Zdravkovića

 

Na ovogodišnjem 56. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“, pod otvorenim nebom Niške tvrđave, biće prikazano 11 filmskih ostvarenja.

U subotu, prve festivalske večeri prikazan je film „Toma“ koji je veoma emotivno uticao na publiku. U amfiteatru Letnje pozornice, smenjivali su se smeh i suze. A, ovacije filmskoj ekipi, koja se poklonila publici, trajale su desetak minita.

Glavnu ulogu reditelj filma Dragan Bjelogrlić, poverio je mladom Milanu Mariću, koji je pokojnom pevaču Tomi Zdravkoviću u potpunosti „ušao pod kožu“.

Ne treba da čudi što je publika na letnjoj pozornici Niške tvrđeve glasanjem odlučila da glumac prve večeri Filmskih susreta  bude Milan Marić.  

  • Nekada se ne desi da u čitavom životu imate jednu ovakvu premijeru, a mi smo to doživeli zaredom u dve noći, najpre u Sarajevu, zatim u Nišu. U Sarajevu se dogodilo nešto što sebi nismo mogli da objasnimo i što se retko doživljava – da tri hiljade ljudi eksplodira. A onda smo došli u Niš i desilo se nešto još jače, rekao je Dragan Bjelogrlić, dodajući – da se u takvim situacijama shvati da je „vredelo i muke i znoja”.

Na pitanje koliko su se u filmu striktno držali faktografskih činjenica o Tominom životu, Bjelogrlić kaže: – Vodilja su nam bile Tomine pesme, tačnije emocije koje su uticale da pesme nastanu.

Ipak, neke scene su autentične, kao ona kada mu majka plaća piće u kafani ili kada se upoznaje sa pevačicom Silvanom Armenulić!?

-Više su me inspirisale njegove pesme i želeo sam da publika oseti emocije koje su one nudile. Naravno, i sam njegov život je bio užasno zanimljiv i kontroverzan – jedan kratak život sa puno naboja i dogadjaja.

Nađa A. Keleris

Comments are closed.