Glavni urednik i novinar

Nađa Andrejević KelerisNađa Andrejević Keleris, rođena je u Zemunu. U Beogradu je završila Trinaestu gimnaziju – novinarski smer, studirala Jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu i diplomirala na Pedagoškoj akademiji (Učiteljskom fakultetu) u Beogradu.

Iza nje su dve ipo decenije novinarskog rada. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u Politici, Ilustrovanoj politici, NIN – u, Intervjuu, TV – Reviji, Bazaru najuglednijim politikinim izdanjima, da bi 1990. godine bila u prvom timu osnivača TV Politike, na kojoj je vodila autorsku emisiju: VERA I KULTURA.

Pisala je za mnoge beogradske listove: Blic, Građanin, Nacional, Balkan, Kurir, Tabloid, Ekskluziv, Svedok, Večernje novosti, Pravdu, Reporter, Press, Nezavisne novine iz Banja Luke…

U BAZARU je za rubriku LIČNE STVARI – godinama objavljivala razgovore sa velikanima srpskog glumišta: Bora Todorović, Ljuba Tadić, Danilo Bata Stojković, Petar Božović, Mira Stupica, Svetlana Ceca Bojković, Petar Karlj,Ružica Sokić, Dragan Nikolić, Milena Dravić…

U NIN – u je u rubrici LJUDI, svakog četvrtka predstavljala pisce, reditelje i glumce – osvrćući se na najaktuelnije kulturne događaje koji su se zbili u srpskoj prestonici te nedelje.

Dnevne novine KURIR su od prvog dana pridobile čitalačku publiku zbog naslovnih strana njenih intervjua sa: Miodragom Petrovićem – Čkaljom, Branislavom Lečićem, Vojom Brajovićem, Kajom Žutić, Radom Đuričin, Tanjom Bošković, princezom Jelisavetom…

Svaki svoj razgovor sa glumcima, zasnivala je na ogromnom poverenju. Mnogi glumci su joj „otvarali dušu“ i pričali o stvarima koje nikada ne bi izneli u javnost. Kao novinar to poverenje nije zloupotrebljavala. Zato je i posle dve ipo decenije sa većinom glumačkih velikana u prijateljskim odnosima.

Za nedeljnik Tabloid, godinama je pisala rubriku „Tajna glumačkog trajanja“ na osnovu koje će na jesen izaći knjiga: TAJNA GLUMAČKOG TRAJANJA, za koju je predgovor napisao naš čuveni teatrolog Jovan Ćirilov. Sponzor i podrška knjizi je UDUS na čelu sa njegovim predsednikom Vojom Brajovićem.

Kao ekskluzivni novinar, bila je sastavni deo mnogih filmskih ekipa, a najviše je promovisala ekipu snimanja filma „Zona Zamfirova“ – Zdravka Šotre na Niškoj Tvrđavi, kao i snimanje filma „Ivkova slava“ Zdravka Šotre u Pirotu. Godinama je za „NIN“, „KURIR“, „BLIC“ i „NACIONAL“ kao novinar bila akreditovana da izveštava kulturnu javnost sa: Filmskih susreta domaćeg igranog filma u Nišu, Festivala evropskog filma na Paliću, Međunarodnog festivala turističkog, ekološkog i sportskog filma na Zlatiboru, Internacionalnog festivala filma KUSTENDORF i Festivala domaćeg filma u Sopotu. Izveštavala je i radila ekskluzivne intervjue sa glumcima na DANIMA KOMEDIJE u Jagodini, kao i sa glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu i NUŠIĆEVIH DANA u Smederevu. Godine 2003. Kao akreditovan novinar KURIRA izveštavala je sa OHRIDSKOG LETA, na kojem je Narodno pozorište iz Beograda nastupalo sa „Labudovim jezerom“. Stalni je saradnik POZORIŠNIH SUSRETA BIH u Brčkom i festivalskog biltena SUSRETI. Akreditovani novinar je FESTIVALA BOSANSKO – HERCEGOVAČKE DRAME u Zenici i TEATAR FESTA „Petar Kočić“ u Banja Luci.

Među novinarima i publicistima Nađa važi za jednog od najvećih poznavalaca SPC, njene prošlosti i sadašnjosti. Ono što je izdvaja od drugih kolega – novinara, jeste činjenica da je jedini srpski novinar koji je intervjuisao sve pravoslavne patrijarhe sveta. Te razgovore, pretočila je u knjigu „OCI OTACA“, koja je na Bogoslovskom fakultetu prevedena na: ruski, engleski i grčki jezik.

S blagoslovom počivšeg patrijarha Pavla, napisala je „KOSOVSKA ISKUŠENJA“, koja su prevedena na engleski i doživela čak tri izdanja. Kao novinar koji prati kulturu i Crkvu, često je razgovarala sa glumcima, rediteljima, piscima, slikarima i sveštenim licima. Odlazeći na KIM, preživljavala je patnje tamošnjih Srba, kao svoje. Kroz intervjue koje je radila sa srpskim javnim ličnostima, promolio se glas o „OTIMANJU KOSOVA“, rak – rani celog srpstva. Zahvaljujući njenim sagovornicima – najeminentnijim ljudima srpske javnosti: duhovnicima, piscima, glumcima, rediteljima – nastala je knjiga „Otimanje Kosova“.

Član je oba Udruženja novinara Srbije.

Živi i radi u Beogradu i na Avali. Majka je Lori, Tini i Niki.