SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA
27. januar 2019.
MILIVAN BRESS: ŠVAJCARCI SU MOJA DRUGA DOMOVINA
30. januar 2019.

SAVINDAN U OŠ „SVETI SAVA“ U VRČINU

U OŠ „SVETI SAVA“ U VRČINU UZ SEČENJE SLAVSKOG KOLAČA I DODELE NAGRADA PROSLAVLJEN SAVINDAN

 

 

Baš kao u svim školama širom Srbije i u OŠ „Sveti Sava“ u Vrčinu, obeležen je Savindan kako i dolikuje školi koja nosi ime najvećeg srpskog prosvetitelja.

Jutarnjom liturgijom u crkvi Sv. Patra i Pavla u Vrčinu, koju je služio starešina crkve otac Dimitrije, a sasluživao otac Nemanja, započeo je ovaj veliki dan. Uz prepunu crkvu đaka prvaka, koje je predvodila učiteljica Ljiljana Knežević i veroučitelj Dušan, liturgija je doživela svoju punoću. Sva deca su primila „telo Hristovo“ (pričestila se), nakon čega su uz prigodne recitacije i pesme o Svetom Savi dobila svetosavske paketiće.

Obeležavanje velikog praznika nastavljeno je sečenjem slavskog kolača u sali vrčinske škole i svečanom priredbom na kojoj su najboljim učenicima i nastavnicima uručene nagrade.

Nagrađeni su literarni radovi sa Svetosavskog konkursa. Za pesme o Svetosavlju nagrađeni su: Julijana Perić, Lena Šavelić, Sanja i Novak Sokolov, Ana Teofilović, Milutin Mitrović i Ognjen Gulan.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je „Svetosavsku nagradu“ direktoru škole Dobrici Sinđeliću. Takođe, Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, uz blagoslov patrijarha Irineja, dodelio mu je priznanje za trud i zalaganje. 

 

Posebnu pažnju kod publike izazvala je predstava o Svetom Savi, koju je pripremila nastavnica srpskog jezika Slađana Vagić. Da su glumci verodostojno ušli pod kožu likovima, potvrdile su suze koje su mladi glumci izmamili kod publike.

 

 

 

Glumac i direktor BDP Slobodan Ćustić izlazeći na scenu, naglasio je da ona pripada našoj darovitoj deci. Kako ih svojom pojavom ne bi zaklonio, uz sam kraj scene pročitao je besedu o Svetom Savi.

 

 

 

 

 

 

Proslava je nastavljena prigodnim slavskim ručkom za sve zaposlene i penzionisane nastavnike, kao i prijatelje škole, koje su zabavljali vrčinski muzičari.

 

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor