BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE NA GROČANSKOM KEJU

OBIČAJI BADNJEG DANA
6. јануара 2023.
ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA
30. јануара 2023.

BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE NA GROČANSKOM KEJU

Desetu godinu zaredom na Gročanskom keju je održano tradicionalno plivanje za Bogojavljenski Časni krst

Nakon liturgije u gročanskoj crkvi Svete Trojice, u porti je obavljeno  Veliko vodoosvećenje, nakon čega se Gročanskom čaršijom litija uputila ka Dunavskom keju, gde je organizovan svečani program.

Program je svečano otvoren himnom Republike Srbije, koju je svojim izizetnim glasom izvela Danica Krstić, zvana “Šumadijski slavuj”.

Prisutnima se najpre obratio predsednik opštine, Dragan Pantelić rekavši da mu je čast što može da pozdravi sve na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja navršava deset jubilarnih godina.

Ove godine imamo 47 prijavljenih plivača. Želim da se zahvalim svim plivačima koji su se prijavili da plivaju za Časni krst. Svi vi koji učestvujete u plivanju za Časni krst ste već pobednici, ali najbržeg plivača kao i svake godine očekuje zlatni krst, koji tradicionalno poklanjaju gročanske zlatare Mijić i Koak. Dragi sugrađani Vama želim da uživate u ovoj manifesticiji i današnjem danu, i želim da iskoristim ovu priliku da vam kažem da su vrata opštine i moje kancelarije za sve Vas dragi moji Gročani otvorena. Mi smo tu zbog Vas i za Vas. I na kraju svima čestitam današnji praznik. Bog se javi!

 

Više od 3000 posetilaca, uživalo je u glasu Danice Krstić koja je otpevala još tri numere: „Marijo slavna“, „Ej dragi gradi“, „Sini jarko sunce sa Kosova“.

 

Bogojavljenskom molitvom sveštenstvo je blagosiljalo plivače neposredno pre ulaska u hladni Dunav. Za Časni krst ove godine plivalo je 47 plivača među kojima i tri devojke. Učesnik koji je prvi doplivao do Časnog krsta je Uroš Vasović iz Leštana kojem je Zlatni krst za veliki uspeh u treći put osvojenom nadmetanju i na ukazanoj hrabrosti dodelio predsednik opštine, Dragan Pantelić.


Predsednik Pantelić sa svojom zamenicom Dušicom Memarović, protojerejom Aleksandrom Mitrovićem i predsednicom SO Grocka, Vesnom Damnjanović, uručili su srebrne krstiće za hrabrost Anastasiji Petrović, Ivi Angeleski i Predragu Rapajiću.


Generalni pokrovitelj, gradska opština Grocka organizovala je manifestaciju uz pomoć crkve Svete Trojice, javnih i privatnih preduzeća, udruženja i pojedincaca. Svi učesnici dobili su prigodne poklone.

Nađa A. Keleris

Comments are closed.