BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE NA GROČANSKOM KEJU
21. januar 2023.
„DOBRODOŠLI U NAŠU SRBIJU, OSEĆAJTE SE KAO KOD SVOJE KUĆE“
23. februar 2023.

ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA

Osnovna škola u Vrčinu, ponosno nosi naziv prvog srpskog arhiepiskopa „Sveti Sava.“ Tim povodom je na poseban način obeležila Savindan, školsku slavu

 

Školska slava „Sveti Sava“ proslavljena je u svim srpskim školama na Savindan u znak sećanja na Savu Nemanjića koji je umro u Trnovu u Bugarskoj. Sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležava se školska slava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

 
Osnovna škola u Vrčinu je svetosavsku priredbu otvorila himnom Svetom Savi, nakon čega se prisutnima obratio direktor škole Dobrica Sinđelić, uručivši zahvalnice saradnicima škole: članu Opštinskog veća zaduženom za obrazovanje gospodinu Aleksandru Rajkoviću, nekadašnjem rukovodiocu Živadinu Mitriću, starešini hrama Svetih apostola Petra i Pavla Dimitriju Veljkoviću.

 
Zahvaljujemo mnogobrojnim saradnicima škole na angažovanju i uloženom trudu i vremenu u afirmaciji naše škole: Vladimiru Matiću, Ranku Teofiloviću, Milanu Jankoviću i Dejanu Stankoviću, istakao je direktor.

Nakon dodele zahvalnica, uz blagoslov i molitvu, otac Dimitrije je sa domaćinima slave, rezao slavski kolač.  Uz slavski kolač i žito, obasjani slavskom svećom, nalazio se pozlaćen krst – dar umetničko-pozlatarske radionice Dragomira Brajkovića. Krst je pozlata sa 23,7k zlatnim listićima, ručni rad pozlatara.

 
Nakon rezanja slavskog kolača hor vrčinske škole „Sveti Sava“ i solistkinja Mina Marinković, izveli su pesmu „Marijo slavna“, a glumci škole su nas dramskim prikazom „Sveti Sava – svetionik srpske zemlje“ proveli kroz istoriju i na kraju smo ponovo čuli hor i solistkinju Veru Đorđević sa numerom „Anđeli pevaju“.
 
Naša škola je poznata kao škola koja neguje pismenost, čitalaštvo, kreativnost i ljubav prema pisanju, tako da smo i ove godine raspisali Svetosavski likovno- literarni konkurs, istakao je direktor Dobrica Sinđelić, nakon čega je dobitnicima uručio nagrade.
 
U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda, prvo mesto na literarno – konkursu osvojio je Nemanja Pejić II3, drugo mesto Jakov Pavićević II1 i treće mesto Mia Nikić I2.
 
 
U kategoriji učenika od petog do osmog razreda: prvo mesto Nika Keleris V3, drugo mesto Tara Stojanović VII3, i treće mesto Mila Stojanović V2.
 
Na likovnom konkursu prvo mesto u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda osvojili su Matija Ulemek 2/2 i Ema Vučinić 2/1, drugo mesto Petar Marinković 2/2 i Vuk KneževićV 4/3, treće mesto Sofija Marinković 1/3 i Mladen Marinković 1/2. U kategoriji učenika od petog do osmog razreda prvo mesto osvojila je Nađa Vuković 5/4, drugo mesto Katarina Mitrić 6/3, treće mesto Andrea Keljač 6/1.

U okviru projekta  škole „Učimo svi zajedno“ bio je raspisan još jedan likovno-literarni konkurs „Moja bašta, moja mašta“. Predmet konkursa su idejna rešenja i predlozi za izgled senzorne bašte koja će biti deo budućeg Centra za ambijentalnu nastavu i vannastavne aktivnosti u školi.

Nagrađeni učenici na likovnom konkursu u kategoriji od prvog do četvrtog razreda su: prvo mesto – Milica Stojanović 2/2, Andreja Marinković 4/1, Jovana Đorđević 4/1; drugo mesto Jakov Pavićević 2/1, Sofija Lazarević 4/2, Mateja Marinković 4/2, treće mesto – Ana Prokić 1/2, Filip Isidorović 2/1, Đorđe Marinković 2/3; U kategoriji učenika od petog do osmog razreda: prvo mesto Natalija Jovanović 7/1, drugo mesto Nađa Čarapić 6/3, treće mesto Andrijana Stanić 6/1. Na literarnom konkursu u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda nagrađeni učenici su: prvo mesto Vuk Čomić 3/3, drugo mesto Đorđe Tijanić 4/1, treće mesto Vukan Stojanović 4/1. U kategoriji učenika od petog do osmog razreda prvo mesto Stefan Starčević 6/3, drugo mesto Miloš Mlađenović 7/3, treće mesto Jovana Anđelković 8/2.

 

 

Nakon dodele nagrada za konkurse svoje radove su pročitali prvonagrađeni na Svetosavskom literarnom konkursu Nemalja Pejić, učenik 2/3 razreda, i Nika Keleris, učenica 5/2 razreda.

 

 

 

Velika nam je čast, ali i obaveza što naša škola nosi tako značajno ime – ime uticajnog diplomate, prvog srpskog prosvetitelja, arhiepiskopa, zakonodavca, književnika, hodočasnika, ali pre svega utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Sveti Sava je stub srpske kulturne i moralne svesti, i želeo je da ljudi ne žive u mraku nego da obrazovanjem stiču svetlost, tako da i mi danas, Svetom Savi u čast, ističemo i pohvaljujemo sve učenike koji su predanim radom postigli izuzetne rezultate na takmičenjima tokom prošle školske godine, zaključio je direktor Dobrica Sinđelić.

 

Nađa A. Keleris

 

 

Comments are closed.