„DOBRODOŠLI U NAŠU SRBIJU, OSEĆAJTE SE KAO KOD SVOJE KUĆE“
23. februar 2023.
Ministarka kulture na okruglom stolu u UN
7. mart 2023.

Međunarodno takmičenje „Nemanjići“

Istoričari Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Vrčina, nedavno su učestvovali na Međunarodnom kviz takmičenju „NEMANjIĆI“

Istoričari Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Vrčina, nedavno su učestvovali na Međunarodnom kviz takmičenju „NEMANjIĆI“, na temu „Stradanje Srba u XX veku.“ U ekipi škole učestvovali su: Emilija Damnjanović 8/1, Danilo Lazarević 8/3 i Anastasija Pešić 8/1, koji su se plasirali u drugi krug Međunarodnog takmičenja „Nemanjići“.
Treba li reći da se na takmičenje prijavilo ukupno 294 ekipe. Iz Srbije najveći broj 225, Republike Srpske 52, Mađarske osam, Italije sedam, Hrvatske jedna i Švedske jedna. 

Uspehu ekipe mladih istoričara, svakako je doprinela nastavnica istorije Danijela Apostolović, koja se svesrdno zalagala da učenicima usadi ljubav prema srpskoj prošlosti i pre svega takmičarski duh.

Podsećamo da se ovo Međunarodno kviz takmičenje, prvi put održalo 2019. godine. Osnovna škola „Svete Sava“ iz Vrčina, učestvovala je na takmičenju 2020. godine kada su se njeni učenici – istoričari plasirali u polufinale.
Saradnici na ovom važnom projektu, svakako je Uprava za dijasporu i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srbije, Ministarstvo inostranih poslova, Ministarsvo za evropske integracije i Međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske,
Ministarstvo prosvete u Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske.

Projekat „Nemanjići“ je najmasovnija kulturna manifestacija vaspitno – edukativnog karaktera, koja okuplja mlade iz Republike Srbije, Republike Srpske, regiona i srpske dijaspore sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog identiteta.


Kako saznajemo, takmičenje ima za cilj da proširi i upotpuni znanje srpske omladine o svim značajnim temama koje se u redovnom školskom programu ne obrađuje u dovoljnoj meri.

Tema četvrte sezone takmičenja je: „Stradanje Srba u XX veku“.Takmičenje se realizuje u tri faze. Prva i druga faza su eliminacione i odvijaju se onlajn, dok će se završnica, u koju ulazi osam najbolje plasiranih ekipa, održati u Banja Luci. Finale će biti održano uz radio i TV prenos za srpske prostore i prostore srpske dijaspore.

Srećno.

Avalainfo.net/Nađa Keleris



Comments are closed.