„TEATAR NA RASKRŠĆU“ U NIŠU
8. septembar 2021.
„DAN KADA JA NIJE VIŠE BILO JA“
10. septembar 2021.

„ZA SADA JE SVE OK“ U NIŠU

SINOĆ JE NA SCENI NIŠKOG NARODNOG POZORIŠTA BILO SVE OK

 

 

Drugo festivalsko veče u niškom Narodnom pozorištu je izvedena predstava „Za sada je sve ok“ Kruševačkog pozorišta, po tekstu Nataše Rajkovićm a u režiji Snežane Trišić. Ovaj autorski projekat sagledava stare, poznate obrasce života, odnosa muža i žene i „nadređenog“, koji svojim drskim ponašanjem, podriva porodicu u novim životnim okolnostima pod kovidom.

Realnost koju pod kovidom živimo već godinu ipo dana, ogledala se i u gledalištu pozorišta, jer su se mere predostrožnosti poštovale – obaveznim maskama i praznim mestima između gledalaca.

Da je predstava pun pogodak Kruševačkog pozorišta, potvrdila je odlična komunikacija sa publikom. Smeh u publici i  aplauz kojim su tokom izvođenja glumci podsticani, odvijala je tok radnje.

Nakon predstave, na okruglom stolu kritike, koji su vodili moderatori Bojan Munjin i Olivera Milošević, rediteljka Snežana Trišić je rekla:

„Posle dugo vremena, u ovoj režiji bavila sam se svakodnevicom i intimom, tu nema istorijskih likova i političkih prevrata ili filozofskih pitanja. Ovde se lična i društvena drama događa dok se spremamo da krenemo od kuće na posao. A, ako je taj posao u bolnici, otvaraju se brojna etička pitanja, ali i veoma složen odnos prema bolestima, međuljudskim profesionalnim i intimnim odnosima“.

Na komentar da se predstava bazira na bolesnim odnosima, koji su se zaglavili u većini životnih situacija, rediteljka je istakla da je bolest često posledica nerazrešenih trauma i problema, nekome izlaz, a nekome oružje i sredstvo za manipulaciju.

Glavni lik je Milena, koju bravurozno tumači Biljana Nikolić, u predstavi glavna medicinska sestra sa odeljenja za ortopediju i njen muž (Dejan Tončić), zatim šef na poslu i pacijent koga upoznaje u bolnici.

Da li su to baš ti likovi ili smo to mi ili su to glumci na sceni? Čije snove oni sanjaju i da li su ti snovi njihova pribežišta, ili naši tajni svetovi? Na sva ova pitanja Snežana Trišić odgovara da bi bilo teško razjasniti i postaviti tačne granice i dijagnoze, jer kada se radi o ljubavi, tu nema prave dijagnoze, vakcine ili leka.

U predstavi još igraju Bojan Veljović i Nikola Rakić.

Večeras, treće festivalsko veče,  najavljena je predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Dan kada ja nije više bilo ja.“

 

Nađa A. Keleris

Comments are closed.