„ZA SADA JE SVE OK“ U NIŠU
9. septembar 2021.
Bugarski „Život je san“ u Nišu
11. septembar 2021.

„DAN KADA JA NIJE VIŠE BILO JA“

Treće festivalsko veče „Teatra na raskršću“ u niškom Narodnom pozorištu odigrana je predstava „Dan kada ja nije više bilo ja“

 

Da pozorišna umetnost i te kako leči dušu svakog od nas, potvrdila je sinoćna predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Dan kada ja nije više bilo ja“, jer  je  aplauz publike (nakon izvođenja), vraćao glumce na scenu više puta.

Ovaj nadrealistički komad, rađen je pod rediteljskom palicom Tare Manić, po tekstu Rolanda Šimelpfeninga. Kroz običnu porodicu, Roland opisuje svakodnevne situacije koje joj se dešavaju, kada se iznenada pred decom pojavljuju  dvojnici njihovih roditelja.

Nakon predstave, u prepunom Foajeu pozorišta ( s obzirom na epidemiološke uslove, pod maskama), na okruglom stolu, podstaknuta pitanjem o radu na predstavi, rediteljka Tara Manić je istakla da:

U ovom bajkovitom, nadrealističnom komadu, koji razmatra i ironizuje banalnost svakodnevnice i opasnost potisnutih želja, ispituje se šta danas podrazumeva brak, porodica i identitet, ali kroz apsurd imanentan današnjem trenutku i savremenoj komunikaciji.

Komad ovog najnagrađivanijeg nemačkog autora, premijerno je izveden 2018. godine u „Dojčes teatru“ u Berlinu, u režiji Ane Lenk.

U izvođenju BDP uloge su poverene: Ivanu Tomiću, Ivani Nikolić, Danijelu Siču, Nataši Marković, Slađani Vlajović i Ivanu Zarić.

Večeras će biti izvedena antiutopijska horor priča, zasnovana na drami “ Život je san“. Autorski je projekat Dine Markove i Bojana Arsova, koju će izvesti teatar „Zong“ iz Sofije (Bugarske). Pozivamo vas da nam se pridružite.

Nađa Andrejević Keleris

Comments are closed.