Premijera „Ne igraj na Engleze“
24. avgust 2021.
„ZA SADA JE SVE OK“ U NIŠU
9. septembar 2021.

„TEATAR NA RASKRŠĆU“ U NIŠU

Sinoć je na sceni Narodnog pozoriša u Nišu otvoren Drugi po redu „Teatar na raskršću“

 

 

Uz sve epidemiološke mere protiv kovida, svoj teatarski život, otpočeo je Drugi po redu festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“. Nakon tri odlaganja festivala zbog kovida, ljubitelji pozorišne umetnosti su uživali u izvanrednoj tragikomediji „Čudo Svetog Georgija.“ Predstava je rađena pod rediteljskom palicom Nikole Zavišića, po tekstu Rusomira Bogdanovskog, a koprodukcija je bugarsko-srpsko-rumunska.

Na samom otvaranju festivala, prisutnima se obratila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski :

  • Malo je takvih značajnih raskršća poput Niša, koji umetnošću ostavljaju dubok trag iz kojeg nastaje kulturno nasleđe za buduće generacije. Posebna zahvalnost ljudima koji dolaze iz čitavog regiona da podrže ovaj naš festival. Ovo je prava prilika da sa kolegama iz Niša razmenite iskustva, da dogovorite neke nove projekte i radujete sve Nišlije i šire, a Grad će vam u tome i te kako pomoći.

Direktor niškog Narodnog pozorišta i koselektor Festivala Spasoje Ž. Milovanović kazao je da veruje da će Festival konačno pronaći svoj termin i nastaviti da živi.

Tragikomedija „Čudo Svetog Georgija“, sinoć nas je odvela u izmišljeno, bezimeno carstvo, u kojem  se vodi večita borba za vlast, dok se narod drži u pokornosti, baš kako je bilo u drevnim vremenima.

Prema rečima reditelja Zavišića, predstava se na duhovit, apsurdan i zabavan način bavi zajedničkim temama za sve narode Balkana: stalnim ratovima, surovim ubistvima vladara, zloupotrebom religije i promenom vere.

Festival je na sceni Niškog pozorišta otvorila Vasilka Bumbarova, teatrološkinja iz Sofije, obrativši se sledećim rečima:

 

  • Podele nisu prioritet vremena u kome živimo, uprkos tome što sve oko nas teži da nas podeli. Jezik teatra ne poznaje granice. Teatar je ona bogata paleta traganja, proučavanja, eksperimenta, koja u sebi spaja iskustvo vremena, drevne arhetipove pozorišne umetnosti sa savremenim tehnologijama  i postupcima. Da bismo imali mogućnosti da na raskršću vremena, slično „neophodnom“ diletantu Trepljevu tragamo i osećamo, i danas su nam potrebne „nove forme“, a isto tako novi susreti, susreti sa publikom, susreti sa susedima, susreti sa dalekim prijateljima, susreti sa kolegama. Teatar je vreme! Vreme u kome živimo, sad i ovde. Smutno, nostalgično, eksplozivno, ali svetlo! A barut je privilegija Balkana! Baš kao i raskršće! I ne plašite se korona virusa. On je trenutno među nama. A teatar je večan!

Nakon ogromnog aplauza, publici su se poklonili glumci premijerno izvedene predstave Čudo Svetog Georgija: Asen Dankov, Antoni Penev, Borisa Sarafova, Nadja Keranova, Dragiša Veljković, Dragana Jovanović, Marko Pavlovski, Marina Pali, Stefan Dogaru i Dejan Lilić, kao i specijalni gost iz Dramskog teatra u Skoplju.

 

Za sedam festivalskih dana publika će  biti u prilici  da pogleda: Dan kada ja više nije bilo ja, Život je san, Kons: Novo doba, Pazi na prazninu, Ko je ubio Dženis Džoplin?

 

Večeras, drugog festivalskog dana, biće izveden komad Kruševačkog pozorišta Za sada je sve ok koji je režirala Snežana Trišić, po tekstu Prozor Nataše Rajković.

 

Nađa A. Keleris

Comments are closed.