Slovenačko „Novo doba“ u niškom Narodnom pozorištu

Promocija „Scene“ i „Teatrona“ u niškom Narodnom pozorištu
12. септембра 2021.
Ko je ubio Dženis Džoplin?
14. септембра 2021.

Slovenačko „Novo doba“ u niškom Narodnom pozorištu

 

Sinoć je u okviru „Teatra na raskršću“ u niškom Narodnom pozorištu izvedena predstava KONS: NOVO DOBA, Prešernovog pozorišta iz Kranja

 

Ova nadasve neobična predstava je zajednički projekat Katarine Morano,  dramaturga i reditelja Žiga Divjaka, koju su radili po tekstu Srečka Kosovela.

Prema rečima reditelja Žiga Divjaka, projekat Kosovel zasnovan je na pronicljivom mladalačkom sagledavanju Srečka Kosovela, njegovom mračnom, ali preciznom prikazu preseka vremena u kome je živeo i neverovatnoj veri u budućnost, njegovom nagonu, vatri, uverenju da će iz pepela razaranja nastati nešto lepo.

Nova Evropa. Ako nam se čini da Kosovelova dela još uvek opisuju osećaj pre- apokaliptičnosti koji je karakterističan za naše vreme (svakodnevno čitamo u novinama da Evropa umire) – zašto onda ne bismo mogli imati hrabrosti i volje da zamislimo kako feniks poleće sa ognjišta našeg svakodnevnog života? Zašto ne možemo imati njegovu veru u budućnost? Iako je apokalipsa stalno prisutna u našim mikrokosmosima, ipak više volimo da se držimo onoga što znamo, čak i ako nas to čini nesrećnim, nego da se prepustimo uništenju.

Naglašava da se projekat Kosovel ne zasniva na biografiji značajne ličnosti, niti se rekonstruiše umetnički period u kojem je stvarao.

Reč je o našem vremenu, o našoj sadašnjosti, koja kroz Kosovela pokušava da se sagleda izvan granica našeg vremena, radi se o uverenju da nije kasno za razmišljanje o Novoj Evropi… Kad mudrost zakaže, možda nas samo mladalački entuzijazam može spasiti – kaže reditelj.

Podsećamo ljubitelje pozorišne umetnosti da će večeras moći da pogledaju komad Pazi na prazninu Hrvatskog narodnog kazališta i sutra uveče Ko je ubio Dženis Džoplin? Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Vidimo se u gledalištu niškog Narodnog pozorišta.

Nađa Andrejević Keleri

Comments are closed.