Promocija „Scene“ i „Teatrona“ u niškom Narodnom pozorištu

Bugarski „Život je san“ u Nišu
11. septembar 2021.
Slovenačko „Novo doba“ u niškom Narodnom pozorištu
12. septembar 2021.

Promocija „Scene“ i „Teatrona“ u niškom Narodnom pozorištu

U foajeu niškog Narodnog pozorišta, juče su promovisani pozorišni  časopis „Scena“ i „Teatron“ 

 

U okviru pratećeg programa festivala ,,Teatar na raskršću“, juče su u gornjem foajeu Narodnog pozorišta u Nišu predstavljena nova izdanja Sterijinog pozorja i novi broj časopisa za pozorišnu umetnost „Scena“.

O izdanjima je govorio Goran Ibrajter, izvršni direktor Sterijinog pozorja. Usledila je promocija knjige „Intertekstualna pletisanka“,  kroz koju Milivoje Mlađenović opisuje konstituciju dramskog lika Laze Kostića.

Mlađenović je istakao poziciju lika laze Kostića u svim dramskim oblicima. Ukazao na nepromenljiv, nerazumevanjem ispunjen odnos prozaičnog sveta prema velikim umetnicima, pesnicima.

 

Usledila je promocija časopisa za pozorišnu umetnost „Teatron“,
četvorobroj 190-193 iz 2020. godine i dvobroj 194/95 iz 2021. u izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.


O radu i izdanju „Teatrona“, prisutnima se obratila mr Aleksandra Milošević, muzejski savetnik kao predstavnik MPUS, izdavača.Ukratko je  predstavila Muzej i značaj izdavačke delatnosti, s posebnim osvrtom na časopis „Tetaron“.

Pridružila joj se dr Jelena Perić, teatrolog, koja je  predstavila svoja dva teksta, objavljena u četvorobroju (2020) o Milici Novković i njenim dramama, kao i tekst o knjizi drama Stojana Srdića. Skrenula je pažnju na rad Miodraga Ilića, čiji je tekst objavljen u najnovijem broju (2021), kao i osvrt o večeri održanoj u Muzeju posvećenoj drami „Kad su cvetale tikve“.

Teatrolog Dr Milovan Zdravković, govorio je  o značaju izdavačke delatnosti pozorišnih festivala i predstavljanje knjiga iz oblasti teatrologije. Kao i o značaju časopisa „Teatron“ za pozorišnu delatnost i Radomiru Putniku, uredniku „Teatrona“ i njegovom doprinosu teatarskom istraživanju.

Nađa A. Keleris

Comments are closed.