USPAVANKA ZA ALEKSIJU RAJČIĆ
1. maj 2022.
Pro Reko udavio „Vukove“
11. jun 2022.

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI

Sveti Vasilije Ostroški

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog u Crnoj Gori i mesto su hodočašća vernika sa svih strana sveta

 

 

Sveti Vasilije Ostroški /Jovanović/ rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Rodio se 28. decembra 1610. godine, od pobožnih i blagočestivih pravoslavnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju su mu roditelji dali ime Stojan. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice i kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdoš odakle je utvrđivao u pravoslavlj u vernike. Kada su Turci razorili Tvrdoš, svetitelj se preselio u manastir Ostrog, gdje je nastavio svoj opasni podvižnički život.

Ostrog, vladika Joanikije, manastir Ostrog
           FOTO: YOUTUBE PRTSCR / OSTROG TV STUDIO

 

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. Pravoslavni vjernici ovog svetitelja poštuju i svetkuju u svim srpskim zemljama. U narodu je Sveti Vasilije poznat po svom podvižništvu i mnogobrojim čudotvornim iscjeljenjima.

Poklonička putovanja naroda u Ostrog počela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, nastavljena su po proslavljenju njegovih svetih moštiju i traju i danas. Osim praznika Svetog Vasilija, dani sabora u Ostrogu su Trojičindan, Petrovdan, Ilindan i dan Uspenja Presvete Bogarodice. U te dane u Ostrogu se okuplja i po deset, dvadeset hiljada pobožnih poklonika.

Ostroška isposnica, u kojoj se podvizavao Sveti Vasilije i gde počivaju njegove svete mošti, i danas je mesto iscjeljenja na kojem mnogi nalaze milost Božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Na praznik Svetog Vasilija jedino što treba da uradite jeste da se iskreno pomolite čudotvorcu – veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

Molitva svetom Vasiliju Ostroskom

Sveti Vasilje, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni.

Veliki branitelju vjere pravolsavne odbrani i nas koji tvoju svetu vjeru držimo i snadeždom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji pomoli se Bogu svedržitelju za sve ljude tvoje pa na posljetku i za mene nedostojnog i posljednjeg.

Tvrdoški viteže i Ostroški podvizniče, spašavaj nas od bijeda vidovnijeh i nevidovnijeh.

Užegla te je srpska zemlja kao vječnu svijeću pred prijestolom Boga živoga, pa nam sada osvijetli pute i razagnaj tugu.

Molitvama i suzama zagrijevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrij sada Božijim duhom i srca nasa, da se spasimo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe sveca Božijega.

Sa svijeh strana svijeta priticali su čivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao, demone odgonio, veze djavolje raskidao i zdravlje duševno i tjelesno ljudima darivao.

Tako i sada pomozi, krštenijem i nekrštenijem, kao i uvijek, svima pa i meni.

Izmiritelj si bio zavadjene braće, izmiri i sada sve zavadjene, zbratimi razbraćene, poveseli tužne, ukroti samovoljne, iscijeli bolne.

Sveti Vasilije Čudotvorče i oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem.

Amin

 

Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je Gospod preko Svetog Vasilija učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć od Gospoda posredstvom ovog velikog svetitelja.

U februaru 1942. godine, za vrijeme bombardovanja manastira Ostrog, jedna granata iz nemačkog brdskog topa udarila je u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvici Časnog Krsta, ali nije eksplodirala.

Granata se od pada razbila na dvoje. Stručnim ispitivanjem kasnije je utvrđeno da je granata bila sasvim ispravna. Veruje se da Svetitelj to nije dopustio. Ova granata se i danas čuva u Gornjem manastiru.

Poštovanje našeg naroda prema ovom Božjem ugodniku ogleda se i u podizanju mnogobrojnih hramova u njegovu čast. Posebno je lep hram podignut svetitelju u njegovom gradu Onogoštu – Nikšiću. Godine 1935. u Beogradu je otvorena bolnica nazvana po Svetom Vasiliju Ostroškom, a u Crkvi Svetog cara Konstantina i Jelene na Voždovcu čuva se i danas njegov sveti omofor.

Avalainfo.net

Comments are closed.