„GODINE VRANA“ U NARODNOM POZORIŠTU
14. марта 2022.
DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI
12. маја 2022.

USPAVANKA ZA ALEKSIJU RAJČIĆ

Sinoć je na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu premijerno izveden komad Đorđa Kosića „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, pod rediteljskom palicom Juga Đorđevića

 

Komad je nastao po knjizi „Zatvorenice“, koja potiče s kraja 19. veka, a u pitanju su ispovesti zatvorenica iz Požarevačkog kaznenog zavoda. Glavna uloga poverena je bravuroznoj Vanji Ejdus.

Publika je dugotrajnim aplauzom pozdravila kompletnu glumačku i autorsku ekipu ove neobične predstave koja pripoveda o naslovnoj junakinji, primoranoj da se odbrani od muža nasilnika i odlučno uzme pravdu u svoje ruke.

Glavna i naslovna junakinja kroz monologe i obraćanje publici opisuje anatomiju jednog zločina i  razvoj veze i braka sa svojim nasilnikom, koji u početku to nije bio, već je delovao fino.

Kao što se dalo videti na sceni, Aleksija nije istorijski lik, ona je izmišljeni, fiktivni junak iz mašte pisca. Može biti bilo koja žena koja odlučuje da prekine nit čekanja – koji je bio tipičan za ženu tog vremena.

– Time što je načinila zločin, prekinula je tu nit i sebe obeležila kao heroja i antiheroja, u zavisnosti iz čije perspektive gledate, istakla je Vanja.

Radeći na ulozi, osetila je snažnu potrebu da se lik uradi kako dolikuje komadu ovakvog kalibra.

– Tekst je u isto vreme ironičan, komičan, emotivan, a opet vrlo ozbiljan. Ima intimnu pripovest koja dolazi iz mene. Ovo nije drama, Jug Đorđević je to savršeno imenovao kao intimni spektakl. Moj partner su publika i muzika. Najteže mi je bilo da se prilagodim pozorištu u kom ne koristim sredstva na koja sam navikla. Izazovno mi je bilo da nađem svoj centar iz kog ću stvarati Aleksiju, koja će biti kombinacija mene i nje.

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, Vanja Ejdus

Pitanje nužne samoodbrane kada žene preuzmu pravdu u svoje ruke, ovde je ipak pomalo gurnut u drugi plan sa zakonske ili pravne strane, više se opisuje, putem netipične dramaturgije, muka i patnja žene koja trpi bol, udarce, maltretiranje, nasilje, dok se na kraju ne odluči da spasi glavu, kada sistem zaštite gotovo da ne postoji.

Pored Vanje, u predstavi su: Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe), Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević, Danijela Milošević (Hor).

Predstava je rađena u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

U umetničkom timu predstave su – scenograf Andrea Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Nevena Glušica, saradnik etnomuzikolog Danica Krstić, za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, dok je poznati glumac Damjan Kecojević potpisao koreografiju, odnosno scenski pokret.

Avalainfo.net

 

Comments are closed.