DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI
12. maj 2022.
Dejan Savić najbolji svetski vaterpolo stručnjak
16. jun 2022.

Pro Reko udavio „Vukove“

Novi Beograd ostao bez trofeja u Ligi šampiona

Najbonji igrači srpskog šampiona Nikola Jakšić i Dušan Mandić nisu realizovali peterce u ključnim trenucima

Posle velike drame i peteraca vaterpolisti Novog Beograda nisu uspeli da osvoje titulu prvaka Evrope, pošto su u finalu Lige šampiona poraženi od Pro Reka 17:16. Bili su „vukovi“ na korak od velikog uspeha imali na dva minuta do kraja prednsot od dva gola, koju nisu sačuvali, a u penal drami doživeli su neuspeh. Šef stručnog štaba srpskog šampiona Igor Milanović, je dva puta uspeo da pokori Evropu, prvi put 2011. kada je sedeo na klupi Partizana i četiri godine kasnije sa Pro Rekom. Trener Novog Beograda, ističe da je njegovoj ekipi malo nedostajalo da dođe do pobede vredne titule prvaka Evrope. Iskusni stručnjak smatra da su se odlučujući trenutci dogodili u finišu utakmice, kada je Novi Beograd ispustio prednost:
– Ostaje žal što smo propustili priliku da pred svojim navijačima osvojimo trofej. Imali smo prednost u završnici meča, ali je nismo sačuvali. Popustili smo i primili dva gola, da smo tada izdržali sve bi bilo drugačije. Morali smo da se odbranimo bar jednom u završnici meča. Borili smo se masimalno protiv odličnog rivala.
Šta je pored primljenih golova u finišu bilo presudno, da Novi Beograd ostane bez trofeja:
– Pobedila je možda malo duža klupa Pro Reka, a peterci su lutrija. Protivnik je bila vrhunska ekipa, koja često igra ovakve mečeve.
Uprkos porazu, trener Novog Beograda smatra da je u svakom slučaju ostvaren uspeh plasmanom u finale:
– Čestitam svima na velikom rezultatu, koji smo ostvarili. Momci su dali sve od sebe. Ja sam lično zadovoljan, mislim da smo plasmanom u finale ostvarili veliki uspeh. Verujem da ćemo naredne godine napasti ponovo titulu jer ćemo biti iskusniji i nadam se jači – zaključio je Milanović.
Mladi prvotimac Novog Beograda Vasilije Martinović, žali za propuštenom prilikom:
– Gorak ukus ostao je posle finala. U sve tri utakmice na završnom turniru dali smo poslednji atom snage. Publika nam je značila mnogo, pune tribine bile su nam dodatni motiv i snaga u borbi do poslednjeg daha. Zaslužili smo njihovo poverenje velikom borbenošću. Ne mogu da budem zadovoljan drugim mestom. Nadao sam se osvajanju trofeja. Hvala saigračima i stručnom štabu na lepoj sezoni. Nadam se da ćemo sledeće godine imati više snage i ostvariti ono što smo sada propustili – rekao je Martinović.
Duško Pijetlović propustio je priliku da osvoji treći put Ligu šampiona i najavio mogućnost završetka karijere:
– Nije lako osvojiti trofej Lige šampiona odmah, potrebno je da prođe jedan period prilagođavanja. Iako se znamo iz reprezentacije prvi put smo igrali završnicu ekipnog velikog takmičenja sa ovim klubom. Ne može ništa preko noć, iako smo kao domaćini bili u blagoj prednosti. Konkurencija nikad nije bila veća , a domaći teren je bio dodatno opterećenje. Šteta propustili smo šansu da osvojimo trofe. Ispustili smo prednost u poslednjim trenucima meča. Međutim, to govori o kvalitetu rivala. Pro Reko je vrhunsi selektirana ekipa i dominira evropskim vaterpolom. Ovo je bila moja možda poslednja sezona. Ne znam koliko ću još moći da izdržim u bazenu. Već sam u ozbiljnim godinama za bavljenje vrhunskim sportom. Pitanje je koliko ću još moći da se nosim sa svim fizičkim i psihičkim pritiscima iako sam u odličnoj formi. Odmaraću u krugu porodice i dobro razmisliti o svemu.
Naslednicima je poželeo nove uspehe na predstojećim takmičenjima:
– Reprezentacija ništa nije izgubila što se nekoliko nas oprostilo od reprezentativne kapice. Momci koji su zauzeli te pozicije imaju ekstra kvalitet. Oni će doneti novu snagu delfinima, jer su puni motiva pošto su godinama čekali svoju šansu. Ubeđen sam da će nastaviti trofejni niz. Ne brinem za budućnost srpskog vaterpola.
Željko Tolimir

Comments are closed.