„DAN KADA JA NIJE VIŠE BILO JA“
10. septembar 2021.
Promocija „Scene“ i „Teatrona“ u niškom Narodnom pozorištu
12. septembar 2021.

Bugarski „Život je san“ u Nišu

Sinoć je u okviru „Teatra na raskršću“ u niškom Narodnom pozorištu izvedena antiutopijska horor priča „Život je san,“ bugarskog teatra Zong 

 

 

Četvrte festivalske večeri, ljubitelji pozorišne umetnosti u Nišu, imali su priliku da odgledaju antiutopijsku horor priču „Život je san,“ bugarskog teatra Zong. Komad je autorski projekat Dine Markove i Bojana Arsova zasnovan na drami „Život je san“ Pedra Kalderona de la Barke.

Ovo je prvi profesionalni celovečernji projekat rediteljke Dine Markove i prvi projekat Bojana Arsova kao koreografa, vizuelnog umetnika i kostimografa. To je ujedno i prvi profesionalni projekat njihove timske saradnje.

U žanru antiutopijske horor priče, (kako smo čuli na Okruglom stolu, nakon predstave), Dina i Bojan stvaraju paralelni svet univerzalne evropske zemlje, nazvane Poljska, u kojoj vladaju dominacija i teror, a rat čeka. Ova mračna priča prožima potragu princa Sigizmunda za onim „Šta je život?“. Kalderonov tekst je isečen do suštine, adaptiran i transformisan od strane reditelja. Fokusiran na Sigizmundovu potragu za suštinom samog života i na otkrivanje njegove prave prirode, tokom cele predstave.

Život je san je mračna priča koja bezbrižne dečje igre suprotstavlja političkim igrama i manipulacijama. U mutiranoj, radioaktivnoj stvarnosti, stvorenje se samo rađa i biva napušteno: ali šta je ono – zatvorenik ili princ!?  Šta čoveka čini čudovištem, kako mutira ono što je ljudsko u njemu? Ako se zrelost u svetu čudovišta manifestuje u tome da postane čudovište, kakvu budućnost onda kultivišemo za sebe? Kakav je svet koji sanjamo, kakv san živimo? – pitanja su na koja su autori predstave pokušali da nam odgovore.

 

Cilj predstave je da dopre do mladih ljudi i podstakne ih da se zapitaju: Ko je danas prava zver? Ko su novi Frankenštajni našeg veka? Sa željom da mladim ljudima daju hrabrost da postanu ono što sami žele, a ne ono što im se nameće.

 

U predstavi igraju: Bojan Arsov, Vjara Kolarova, Konstantin Ikonomov, Ralica Petrova, Rumen Mihajlov, Vencislav sariev, Kalojan Katinčarov i Irina Prvanova koja svira harfu.

 

U takmičarskom programu,  publika će do kraja Festivala moći da pogleda i komade Pazi na prazninu Hrvatskog narodnog kazališta i Ko je ubio Dženis Džoplin? Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Za večeras najavljujemo predstavu „Kons: Novo doba,“ Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije. Očekujemo Vas.

Nađa Andrejević Keleri

Comments are closed.