„MREŠĆENJEM ŠARANA“ OTVORENI „NUŠIĆEVI DANI“ U SMEDEREVU

Na sceni „Raša Plaović“ večeras „SESTRE“ iz Prištine
24. april 2017.
„Kad su cvetale tikve“ gostovale u Beču
24. april 2017.

„MREŠĆENJEM ŠARANA“ OTVORENI „NUŠIĆEVI DANI“ U SMEDEREVU

„MREŠĆENJEM ŠARANA“ OTVORENI „NUŠIĆEVI DANI“ U SMEDEREVU

 

Polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću, sinoć je u Smederevu otvaran 34. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ , nakon čega je otvarana izložba plakata „Sumnjivo lice“ i svelani program uz obraćanje selektora, čime je označen početak takmičarskog programa.

 

Uz podsećenje na spone velikog pisca sa Smederevom i poreklo njegove ljubavi prema pozorištu koje ga na njegovom životnom i stvaralačkom putu povezuje upravo sa Smederevom, u 19 sati su tradicionalno položeni venci na spomenik Branislavu Nušiću – na platou ispred Centra za kulturu Smederevo.

U holu Centra za kulturu Smederevo, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Zdravko Mićanović otvorio je izložbu pozorišnog plakata „Sumnjivo lice“ na kojoj su predstavljena zanimljiva autorska rešenja studenata fakulteta primenjenih umetnosti, inspirisanih Nušićevim delom.

Selektor festivala Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj, zvanično je otvorio festival u Velikoj dvorani, nakon čega je  odigrana prva u nizu predstava u okviru ovogodišnje festivalske selekcije: „Mrešćenje šarana“ prema delu Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića, a u izvođenju Ateljea 212.

„Mrešćenje šarana” je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mešovite porodice malih građana i seljaka, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno, u toj borbi provejavaju duševnost, ranjivost i ljudska moralna posrnuća.

Ova predstava predočava moć represivnog sistema da probudi zver u čoveku, da isprovocira animalno biće čoveka. Kako sugeriše reditelj Milan Nešković, čovek u sebi nosi potencijal i za dobro i za loše, a vladari i sistemi koji puste i oslobode zver iz čoveka zapravo su suštinski zločinci. Mogućnost sistema da izvuče ono najgore iz čoveka od suštinskog je značaja za profilisanje likova i situacija u predstavi kojom započinje festivalski program. 34. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“.

Žiri koji će donositi odluku o tome kome će na 34 . „Nušićevim danima“ pripasti Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija, kao i Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje festivala radiće u sastavu: Ana Sofrenović, dramska umetnica (presednica žirija), Božidar Stošić, dramski umetnik i Miloš Jagodić, reditelj.

Osim pomenutih nagrada, biće dodeljena i Nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni publike.

Nađa Keleris

Ostavite odgovor