Otvoren „Festival festivala“ u Trebinju

OTVOREN JE 50. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU
5. jul 2022.
„Ožalošćena porodica“ iz Crvenke
22. jul 2022.

Otvoren „Festival festivala“ u Trebinju

Predstavom „Danilo“ po tekstu i režiji Dragana Koprivice u izvođenju ansambla Bjelopoljskog pozorišta, sinoć je u trebinjskom Kulturnom centru počeo 65. Festival najboljih amaterskih pozorišta „Festival festivala“.

 

Festival na kome će narednih dana nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, otvorila je načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja Slađana Skočajić.

Skočajićeva je istakla da ovaj festival decenijama okuplja najbolje predstave iz amaterskog pozorišnog života regiona. Podsećajući da su se kroz godine trajanja Festivala, trebinjskoj publici poklonila brojna velika glumačka imena, među kojima su: Vojislav Brajović, Nataša Ninković, Dragan Nikolić, Predrag Ejdus, Gorica Popović…

„Za 65 godina dodeljeno je 620 Zlatnih maski. Mnogima su one značile i opredjeljenje i podstrek da im pozorišna umjetnost postane životni poziv“, navela je Skočajićeva.

Na sceni Kulturnog centra u Trebinju do utorka, 26. jula, biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Crvenke, Bugojna, Zagreba, Skoplja, Trstenika i Trebinja.

 

Večeras će ansambl pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke izvesti  „Ožalošćenu porodicu“ u režiji Igora Pavlovića.

 

 

 

PRATEĆI PROGRAM

 

U sali Kulturnog centra sa početkom u 19 sati, večeras će biti promovisana knjiga „Narodno pozorište u ogledalu vremena“, autora Jelice Stevanović.

O knjizi će, kako je najavljeno, govoriti Vesna Burojević, direktor Pozorišnog muzeja Srbije i profesor dr Milovan Zdravković.

 

Nađa A. Keleris

 

Comments are closed.