OTVOREN JE 50. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU

„RAT I MIR“ U „GRAD TEATRU“ U BUDVI
5. jul 2022.
Otvoren „Festival festivala“ u Trebinju
21. jul 2022.

OTVOREN JE 50. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU

Sinoć je uz tradicionalni vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, otvoren jubilarni  50. Filmski festival u Sopotu

 

 Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti uručene su renomiranim stvaraocima – scenografu Milenku Jeremiću, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, reditelju Zdravku Šotri  i glumici Tanji Bošković.

 Glumce, reditelje, producente dočekivali su predsedavajući Odbora festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktor CEBEF-a Damir Handanović, direktorka Centra za kulturu Sopot Dragana Čolić, kao i mnogobrojna verna publika.

Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala, je rečima – „Mile Jeremić – istorija filma!“ najavio scenografa Milenka Jeremića koji je primajući nagradu za doprinos filmskoj umetnosti rekao:

„Počeo sam u prvoj polovini prošlog veka da se bavim ovim poslom, nikada nisam radio za nagrade, nikada priznanje nisam očekivao, ali sam veoma zahvalan za sve. Bez obzira na moje godine, ovo priznanje je mali vetrić koji će da me tera još malo više nego što ste očekivali.“

Nagrada za izuzetno stvaralaštvo i neprocenjiv doprinos filmskoj umetnosti koju je uručio Radosav Stevanović, doajen Filmskog festivala u Sopotu, dodeljena je scenaristi i reditelju, akedemiku Dušanu Kovačeviću. Kovačević je, uz zahvaljivanje, izjavio:

„Ovde sam bio pre 50 godina družeći se sa Batom Živojinovićem i meni je čast što sam na jednom od najpopularnijih naših festivala dobio ovu divnu nagradu. Imam dvojako osećanje, jedno – što sam ovo doživeo, a drugo što sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Pomalo je neobična i priča ta da su mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove danas spomenici ili imaju nazive ulica. Lepše je bilo dok su bili živi,“ sa setom je izjavio Kovačević.

U ime velikog autora Zdravka Šotre „Statuetu slobode“ primila je glumica Tamara Aleksić, dok se publici u Sopotu lično poklonila proslavljena glumica, „junakinja Kosmaja“ i još jedan ovogodišnji laureat Tanja Bošković. Tanja u svom vlasništvu većima jednu „Statuetu slobode“ koju je dobila 1982. kao najbolja glumica, za film „Balkan ekspres“. Uručujući joj novo priznanje Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, podsetio je da je Tanja Bošković njihova „komšinica iz Aranđelovca“, na šta se glumica duhovito nadovezala:

„Kao što ste čuli, ovu sam nagradu dobila ’preko veze’“. Pre 40 godina isto sam kao i večeras doletela iz Herceg-Novog da bi primila „Statuetu slobode“. Ovu ću odmah da pokažem unučićima, da vide da moj život nije bio samo „bruka“, već je bilo i lepih stvari – našalila se glumica.

Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala je proglasio festival zvanično otvorenim rečima:

„ O jubilejima se obično izgovaraju velike reči, a nema potrebe za tim jer, osim retkih velikana, zbir mnogim malih dela talentovanih i vrednih ljudi stvara priloge i sećanja i čuvanja, stvara duhovnu i materijalnu kulturu jednog naroda ili naseobine bez obzira na njenu veličinu.“

Pomenuo je stvaraoce koji su svoj rad i talenat uložili u ovaj festival: Dragovan Jovanović, Miomir Mikić Stamenković, Dobrica Jovanović…

 

Muzički užitak prisutnima je priredio sastav „Novi žitelji Kosmaja“ – orkestar Radeta Radivojevića sa solistima Žarkom Dančuom, Milicom Njegomir, Ivanom Milinkovićem, Mari Mari i Ognjanom Radivojevićem izvodeći popularne teme iz domaćih filmova i serija.

U iščekivanju spomenika velikanu našeg glumišta Bati Živojinoviću, koji će ovih dana biti postavljen ispred Centra za kulturu Sopot, njegov sin Miljko Živojinović podsetio je na značaj ovog festivala koga je njegov otac izuzetno voleo, a po kome je i jedna glumačka nagrada dobila ime.

„Na teritoriji Jugoslavije ovo je treći po trajanju festival, posle Pule i Niša. On je naša tradicija, znamenje, nešto što nam niko ne može osporiti. Ovaj datum će govoriti o tome gde se nalazi naš narod u filmskoj i u kulturi uopšte. Pre nego što sam izašao na binu pomislio sam kako bi se moj otac danas osećao. Siguran sam da bi bio ponosan na ovoliku publiku što govori o našoj duši, o negovanju tekovina koje smo ostvarili. Siguran sam da nas Bata gleda negde odozgo“, rekao je Miljko kome su društvo pravile Batina ćerka Jelena i unuka Dina.

Publici je na otvaranju prikazan srpski blokbaster, film „Toma“ Dragana Bjelogrlića i koreditelja Zorana Lisinca, a do 10. jula biće prikazano 26 filmova u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za najmlađe posetioce.

 

U okviru proslave velikog jubileja, sinoć je u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu otvorena izložba plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom „50“. Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima – vizuelnim rešenjima, kao i fotografijama i isečcima iz štampe nastali tokom pet decenija postojanja festivala.


Pod sloganom „Prvih 50“, do 10. jula u takmičarskom programu biće prikazano 26 filmova, a o nagradama će odlučivati žiri u sledećem sastavu:
 Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

Avalainfo.net

Comments are closed.