„Sumrak bogova“ apsolutni pobednik „Teatra na raskršću“

„TEATAR NA RASKRŠĆU“ JE CENTAR BALKANSKOG TEATRA
19. mart 2019.
PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR: SEĆAMO SE NATO ŽRTAVA
24. mart 2019.

„Sumrak bogova“ apsolutni pobednik „Teatra na raskršću“

Apsolutni pobednik Prvog festivala „Teatar na raskršću“ u Nišu, jeste predstava „Sumrak bogova“ slovenskog gledališta iz Maribora

 

 

 

Prvi teatarski festival balkanskih zemalja koji se održao u Nišu od 11. do 19. marta pod nazivom „Na raskršću“, sinoć je završen proglašenjem predstave iz Maribora „Sumrak bogova“ za apsolutnog pobednika festivala.

U prethodnih devet dana niška publika je odgledala deset predstava iz osam zemalja, od kojih osam u takmičarskom programu: (Kad bi Sombor bio Holivud – Narodnog pozorišta Sombor, We are born naked and the rest is... MESS Sarajevo, Kapital Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, Filoktet Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Balkanski špijun Narodnog pozorišta u Beogradu, Višnjik dramskog teatra Ivan Radoev iz Plevena u Bugarskoj, Festen Dramskog teatra iz Skoplja u Makedoniji i Sumrak bogova Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u Sloveniji).

Kroz salu Narodnog pozorišta u Nišu, za devet festivalskih dana prošlo je oko pet hiljada gledalaca, a na sceni je za njih igralo stotinak glumaca. Narodno pozorište iz Niša, dočekalo je 417 gostiju iz zemlje i inostranstva.  U pratećem programu učestvovalo je 84 učesnika, a oko 700 ljudi je pratilo okrugle stolove i prateće programe.

Odluke su donosila tri žirija: stučni žiri, žiri okruglog stola kritike i žiri novinara.

Stručnim žirijem predsedavala je Mia Begović, glumica iz Zagreba i članovi: Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, Njegova ekselencija ambasador Crne Gore u Srbiji i reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine doneli su sledeću odluku:

ODLUKA O DODELI NAGRADA NA FESTIVALU TEATAR NA RASKRŠĆU NARODNOG POZORIŠTA NIŠ 2019:

 

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija dodeljene su sledeće nagrade: Nagrada za najbolju predstavu „SUMRAK BOGOVA“, nagrada za režiju pripala je DALIBORU MATANIĆU.

Nagrada za glumačka ostvarenja: najbolja ženska uloga -NATAŠI MATJAŠEĆ ROŠKER, najbolja muška uloga, MARKO MARKOVIĆ, najbolja mlada glumica JELENA Laban, najbolji mladi glumac PETJA LABOVIĆ.

Nagrada za scenografsko ostvarenje MARKO JAPELJ, nagrada za kostimografsko ostvarenje TATJANA RADIŠIĆ, nagrada za originalnu scensku muziku IRENA POPOVIĆ DRAGOVIĆ, nagrada za scenski pokret ANDREJA KULEŠEVIĆ.

 

Specijalna nagrada pripala je GLUMAČKOM ANSAMBLU PREDSTAVE KAPITAL

 

 

U OBRAZLOŽENJEU ŽIRIJA PIŠE:

Nakon nekoliko sednica i poslednje, održane 18. 3. 2019. godine, posle odgledanih svih predstava, stručni žiri je JEDNOGLASNO doneo odluke, uvažavajući umetnička dela i ostvarenja, kao i osnovne kriterijume koji definišu smisao ovog Festivala, dakle afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta države i naroda koji dele isto raskršće evropskih i svetskih puteva u izazovima i perspektivama savremenog teatra.

Nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se Slovenskom narodnom gledališču Maribor za predstavu SUMRAK BOGOVA koja je, uprkos izrazito teškoj temi, svim svojim elementima gradila i napravila autentičnu teatarsku magiju.

Nagrada za režiju dodeljuje se DALIBORU MATANIĆU za predstavu SUMRAK BOGOVA. Rediteljski postupak Dalibora Matanića iskazan je u nekoliko ravni: pouzdanim rediteljskim postupkom, iščitavanjem globalne tragičke teme radjanja fašizma, te u njoj beznadežne pozicije čoveka I njegovog stradanja. Žiri je veoma cenio suverenu rediteljevu transpoziciju znamenitog filmskog štiva u autentičnu pozorišnu formu i sposobnost reditelja Dalibora Matanića, iako filmskog umetničkog stvaraoca, da u ovoj predstavi afirmiše autentično promišljanje teatra.

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor