Otkazana večerašnja premijera u Narodnom pozorištu

Zoran Djordjević: „Nisam nikada potpisao nijedan ugovor ni za kakav rebrending“
18. novembar 2023.
U Novgorodu obeležen rođendan Dostojevskog sa „Idiotom“ Ivane Žigon
29. novembar 2023.

Otkazana večerašnja premijera u Narodnom pozorištu

Sanjao sam da sam se probudio

Premijera predstave „Sanjao sam da sam se probudio”
koja je trebala večeras da bude premijerno izvedena na sceni „Raša Plaović“, otkazana je zbog bolesti većine glumaca

 

Predstava „Sanjao sam da sam se probudio”, po tekstu Željka Hubača, u režiji Dina Mustafića, biće izvedena 21. januara. 

Sanjao sam da sam se probudio

„Napisao sam komad o pozorištu, o tome koliko i kome ono znači, a kome ne, o njegovoj društvenoj poziciji, subverzivnosti, sjaju i bedi, o onome što je u njemu lepo i ružno, o strasti koja ga stvara i obesti koja ga razara, o umetničkoj sujeti i bezrezervnoj ljubavi, o snazi onih koji u njega veruju i koji mu se daju čak i kada mu ne veruju, o teatarskim utilitaristima i duhovnicima…“, kaže Željko Hubač.

Reditelj Dino Mustafić, naglašava da je zajedno sa glumačkim i autorskim timom predstave nastojao da pokaže kako i u „teatarskom deiluzionizmu ima književne i scenske lepote, svojevrsne utopije pozorišnog prostora kao paralelnog sveta u kojem mi kao akteri proživimo dobar deo našeg životnog veka“.
„Jer, na kraju krajeva, verujemo da teatar to sve jeste, i treba da bude; da nijedan umetnik ne sme izgubiti nadu da njegova predstava može promeniti tok stvari na bolje“, smatra Mustafić.
Dramaturg Đorđe Kosić ističe da je pozorišni proces na ovom tekstu predstavljao retku priliku da se kroz jedan domaći, savremeni dramski tekst istraži granica između stvarnosti i pozorišta – pozorišta ne samo kao umetničkog oblika već i institucije, sa svim svojim idiosinkrazijama, lepotama i banalnostima.
„Spoj stvarnosti i teatralnosti omogućio je jedinstvenu sinergiju, koja je u koncu izražena u jednom eklektičnom pozorišnom izrazu između stvarnosti i drame, jave i sna“.
Prva repriza biće održana dan kasnije, u četvrtak 30. novembra. 

Dramaturg Đorđe Kosić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Marina Medenica, kompozitor Irena Popović, Nikola Kljajić (asistent reditelja i montažer video materijala), Ivan Mirković (korepetitor i asistent kompozitora) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog komada koji govori o životu u jednom pozorištu posredstvom četiri žanra koji se kreću od farsične strukture, preko melodrame, istorijskog kalambura do vodviljske igre, zaokružujući sliku naše, i ne samo pozorišne stvarnosti.U predstavi učestvuju i članovi hora „Smilje“.

Uloge su poverene Jovanu Jovanoviću, Dušanu Matejiću, Anastasii Mandić, Suzani Lukić, Nini Nešković, Nikoli Vujoviću i Slobodanu Beštiću, dok se sopran Katarina Jovanović pojavljuje kao specijalna gošća.

Nađa A. Keleris

Comments are closed.