OCI CRKVE SU SVEDOCI APOSTOLSKOG PRIJEMSTVA
12. decembar 2022.
BOŽIĆNI PAKETIĆI NA BELOM DVORU
6. januar 2023.

Sveti Andrej kod Karađorđevića

Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina danas su u Kraljevskom dvoru u Beogradu bili domaćini svečane proslave krsne slave kraljevske porodice Srbije – Svetog Andreja Prvozvanog

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli posvećenoj svetitelju zaštitniku Kraljevske porodice, uz sasluženje sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Nakon liturgije, tradicionalan čin rezanja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora izvršio je Njegova svetost sa episkopima Srpske pravoslavne crkve.

Liturgiji i ručku u Dvoru prisustvovali su i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, Njihova preosveštenstva episkopi: vranjski  Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, austrijsko-švajcarski Andrej, valjevski Isihije, šabački Jerotej, vikarni episkopi Njegove svetosti: remezijanski Stefan, marčanski Sava, hvostanski Aleksej, novobrdski Ilarion i lipljanski Dositej, visokoprepodobni arhimandrit Nektarije, glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda i visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Svete srpske carske lavre manastira Hilandar sa bratstvom manastira.

Takođe, prisutni su bili: dr Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za vere Vlade Srbije, g. Isak Asiel, rabin Srbije, efendija Sead Nasufović, reis-ul-ulema islamske zajednice Srbije, efendija Mustafa Jusufspahić, muftija beogradski, dr Jaroslav Javornik, Slovačka evangelistička crkva, članovi savetodavnih tela Kruna i prijatelji Kraljevske porodice.


Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar se u svom govoru zahvalio Njegovoj svetosti i svim uvaženim gostima i istakao:

„Okupili smo se danas ispred ikone, slavskog kolača i sveće, da proslavimo našu slavu. Krsna slava je oduvek bila jedna od najvažnijih i najsvetijih tradicija srpskog naroda. Ona nas je održala kroz vekove. Sveća koju palimo na Dan našeg nebeskog zaštitnika uvek nam je davala snagu, čak i u najtežim vremenima. Palila se i u vreme kada je naš narod bio u ropstvu, a i u ratnom rovu. Njena svetlost nam je uvek pokazivala put i davala nam hrabrost i utehu.
Sveti Apostol Andrej Prvozvani je zaštitnik moje porodice. Upućujemo mu naše molitve da blagoslovi naš dom, naš narod i sve ljude na svetu. Savladaćemo sva iskušenja i nećemo izneveriti svoje pretke i potomke ako budemo jedinstveni kao narod. Želim vam da ovaj blagosloveni dan i sve buduće dane provedete u miru, blagostanju, dobrom zdravlju i dobrostanju”.

Prisutnima se obratio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je rekao da je Sveti Andrej prvi apostol koji je pošao za Hristom, a Kraljevski dom je prvi dom u našem narodu. Čestitajući slavu prestolonasledniku Aleksandru dodao je da je to slava celog našeg naroda, jer kad slavi glava porodice, slave i svi ostali članovi. A glava porodice našem narodu jeste Kraljevski dom Karađorđevića. Njegova svetost je dodao da je naš narod blagosloven zato što ima svoju dinastiju, poteklu iz samog naroda. Mnogi drugi narodi bi voleli da imaju ono što imamo mi, da oni moraju da izmisle svoju glavu, svoju Kraljevsku porodicu, a naša Kraljevska porodica je „kost od naše kosti, krv od naše krvi“, ponikli iz korena koji je duboko usađen u biće našeg naroda. Prestolonaslednik i njegovi preci su potekli iz same srži našeg naroda i odatle smo stvarno blagosloveni, zaključio je Njegova svetost u govoru tokom svečanog ručka.

Nađa Keleris

Comments are closed.