BOŽIĆNI PAKETIĆI NA BELOM DVORU

Sveti Andrej kod Karađorđevića
13. decembar 2022.
OBIČAJI BADNJEG DANA
6. januar 2023.

BOŽIĆNI PAKETIĆI NA BELOM DVORU

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, bili su domaćini tradicionalnog božićnog druženja na kojem su ugostili više od 1.000 ugrožene dece iz Srbije i Republike Srpske u domu Kraljevske porodice Srbije – Belom Dvoru

 

Deca bez roditeljskog staranja, deca sa teškoćama u intelektualnom razvoju i socijalno ugrožena deca, uzrasta od jedne do četrnaest godina, iz domova i udruženja širom Srbije i Republike Srpske, imala su priliku da se zajedno sa Njihovim kraljevskim visočanstvima raduju nastupajućem Božiću i podele duh najradosnijeg hrišćanskog praznika.

 

Prijemi su održani u prisustvu Njegovog preosveštenstva vikara Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, episkopa hvostanskog gospodina Alekseja, kao i ministarke za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darije Kisić i sestre princeze Katarine, g-đe Beti Rumeliotis.

Božićni prijemi za socijalno ugroženu decu su tradicija koju su Njihova kraljevska visočanstva započela odmah po povratku u Srbiju 2001. godine. Nakon dvogodišnjeg perioda kada su, zbog pandemije COVID-19, pokloni uručeni direktno institucijama, prestolonaslednik i princeza su veoma srećni što su ove godine mogli da organizuju božićne prijeme u domu Kraljevske porodice i lično uruče poklone deci, zajedno sa brojnim prijateljima koji su im u tome pomogli.

Prijemi su omogućeni velikim zalaganjem Humanitarne organizacije Lajflajn Čikago, koja tradicionalno prikuplja donacije za kupovinu poklona za decu za Božić, što je i ove godine učinila, šaljući veliki kontejner koji je u novembru stigao u Kraljevski Dvor. Hiljade poklona koje su poslali velikodušni donatori Lajflajna Čikago uključuju odeću, obuću, igračke, torbe sa higijenskim proizvodima i školski pribor.

Značajan doprinos dala su i deca iz beogradskih internacionalnih škola koja su se zajedno sa svojim nastavnicima uključila u humanitarnu akciju „Deca pomažu deci“ i donela poklone u Dvor, koje su na ovim prijemima podeljena njihovim ugroženim vršnjacima.

Ministarka Kisić zahvalila je Njihovim kraljevskim visočanstvima na kontinuiranoj podršci našoj deci i rekla:

 

„Danas sam na najlepšem mestu na svetu, mestu koje je ispunjeno dečjom grajom i osmesima. Biti u društvu dece koja su vesela je najveći blagoslov. Zahvaljujem se porodici Karađorđević koja je organizovala tradicionalno ovako divan skup i nadam se da se ovde na Dvoru svi vi makar delimično osećate kao princ i princeza. Da se osećate veselo, srećno, jer takvi i jesu ovi praznici.“

 

Tokom dana, održana su tri prijema na kojima su deca uživala u divnim poklonima i družila se sa Deda Mrazom, animatorima iz ansambla „Čigra“, kao i u muzičkom programu hora šabačke eparhije „Sv. Jovan Bogoslov”.

Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Aleksej objasnio je deci značenje Božića i njegov značaj i preneo im blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog G. Porfirija.

 

„Nema lepšeg pozdrava nego onog kada su anđeli pozdravili pastire, kada se rodio Hristos. Taj pozdrav neka krasi srca vaša deco, da sutra kada budete ljudi znate da se radujete i da pozdravljate anđeoskim pozdravom. Od srca se radujem što sam danas ovde sa vama.“


„Možda ćete danas videti nekoliko suza u mojim očima, ali ovo su suze radosnice jer sam tako srećna što vas sve vidim ovde. To što smo blagosloveni mogućnošću da uživamo u svakom mogućem trenutku sa ovom prelepom decom, da im pružimo našu ljubav, da se osećaju kao kod kuće i da znaju da nisu zaboravljena, da ih darujemo poklonima i da ih vidimo kako se igraju, srećna i radosna, najdragocenija je stvar na svetu. Nema lepšeg zvuka od zvuka dečjeg smeha, u kombinaciji sa iskrenim osmesima na njihovim licima. Beli i Kraljevski dvor nisu samo naš dom, oni su dom svih vas, svi zajedno činimo jednu veliku porodicu. Moj suprug i ja smo veoma srećni zbog radosti darivanja koju je ovaj dan doneo svima nama”, izjavila je princeza Katarina ovom prilikom.

Ovo divno božićno druženje svesrdno su pomogle humanitarne organizacije Lajflajn iz Čikaga, Njujorka, Toronta i Londona, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. princeza Katarina, kao i brojni donatori, među kojima su: ambasada Angole, ambasada Hrvatske, Koka-kola HBC – Srbija A.D, Podravka d.o.o. Beograd, kompanija Žito promet Mlin A.D, Britansko-srpska privredna komora, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Balon centar Beograd, međunarodne škole u Beogradu: Međunarodna škola Bruk Hil, Britanska internacionalna škola u Beogradu, Međunarodna škola u Beogradu, Čartvel međunarodna škola, Nemačka škola u Beogradu, Ruska škola i Gimnazija „Milena Pavlović Barili“.

Njihova kraljevska visočanstva zahvaljuju svim donatorima koji su velikodušno pomogli ovogodišnje prijeme za decu i zajedno učinili ovaj praznik nezaboravnim za najmlađe.

NAĐA Andrejević KELERIS

Comments are closed.