Šarčević: Izbaciti sporni stih Cecine pesme iz radne sveske

Prvomajski uranak na „Šupljoj steni“
1. maj 2018.
Lažna doktorka godinu dana lečila decu u Vršcu
3. maj 2018.

Šarčević: Izbaciti sporni stih Cecine pesme iz radne sveske

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je tražio od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme „Sećaš li se lepi grome moj“, koju peva Svetlana Ceca Ražnatović.

 

Šarčević je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari.

Podsetimo, radna sveska u kojoj je naveden pomenuti stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena je još 2014. godine, a nedavno je bez ijedne primedbe i drugo izdanje dobilo „zeleno svetlo“ stručnjaka ZUOV-a.

Jedan od autora radne sveske Vlado Đukanović je izjavio za Danas da nije primer pevačica Svetlana Ražnatović već pesma „Lepi grome moj“.

Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mesto u udžbeniku pokrenuta je danas na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija jednog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne kulture.

Izvor: Danas/Avalainfo.net

Ostavite odgovor