Šahisti beogradskog Zmaja šampioni Srbije

Odbor za informisanje odbio da raspravlja o intervjuu sa silovateljem u Informeru
3. oktobar 2022.
Međunarodni praznik knjige na Beogradskom sajmu
25. oktobar 2022.

Šahisti beogradskog Zmaja šampioni Srbije

Državno ekipno prvenstvo za šahiste odigrano u Vrnjačkoj banji koja je postala baza Šahovskog saveza Srbije

Ekipa iz Beograda uspela je da dođe do svoje prve titule, a sreću na takmičenju očito im je donela promena imena kluba, jer su se prethodno zvali „Politika“. Prvaci su do trofeja u Prvoj ligi Srbije, koja je održana u Vrnjačkoj banji, stigli osvajanjem 26 meč bodova. Drugoplasirani su bili osvajači ovogodišnjeg kupa “ Svetozar Gligorić“ ekipa Jelica PEP (Goračići), a bronza je pripala timu 365.rs.
Požega koja je imala isti broj meč bodova (21) kao i Novosadski šah klub, ali je zbog većeg broja osvojenih poena završila na trećem mestu.
U niži rang su ispali Mladost (Lučani), Vladimirci i Grocka Restoran vinogradi. Nakon odigravanja tri Druge lige biće poznati koji timovi će izboriti plasman u viši rang.
– Ekipa Zmaja bila je među četiri favorita za naslov prvaka. Prošle godine su bili četvrti, a nekada su se zvali „Politika“ i sa novim imenom su stigli do trona. Na takmičenju je učestvovalo preko 100 igrača u 12 klubova, a bilo je 40 nosioca titule velemajstor, dok je preko 90 stiglo sa šahovskim titulama. U poslednjih par igrači su se žalili na stomačne probleme i u poslednjem kolu nekoliko partija završeno je bez igre – sumira utiske direktor takmičenja Saša Jevtić i dodaje:
-Uslovi za takmičenje u hotelu „Vrnjačke terme“ bili su odlični i Vrnjačka banja našem savezu postaće baza. Prepoznajemo da Vrnjačka banja voli i ceni šah i zato se uvek rado vraćamo. Dobili smo dva bitna i velika evropska takmičenja koja će se održati baš u Vrnjačkoj banji. U martu (2-14) sledeće godine bićemo domaćini pojedinačnog prvenstva za šahiste, a na jesen 2024. godine ugostićemo Evropski kup u obe konkurencije što je pandan Lige šampiona u fudbalu.

 Šah vratiti u škole

Generalni sekretar ŠSS Andrija Jorgić otkrio je prioritete Saveza u narednom periodu.
– Prvi cilj je da vratimo šah u škole, ali ne kao izborni već kao obavezan predmet. I to će nam onda biti odlična baza za razvoj šaha u Srbiji. Drugi je da za dve godine budemo konkurenti i da konačno apliciramo da za šest godina dovedemo Olimpijadu u Srbiju. Treći je da ne budemo skromni i što ne reći, sledeće godine u Crnoj Gori napadnemo medalju – poželeo je Jorgić da se šah vrati na staze uspeha.
Napad na medalju ciljan je na ekipnom prvenstvu u obe konkurencije, koji će se održati na jesen 2023. godine, a Crna Gora će u martu iste godine biti i domaćin pojedinačnog prvenstva za šahistkinje.
Tekst: Željko Tolimir

Comments are closed.