Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila

U SAVA CENTRU SVEČANO OTVOREN 49. FEST
8. маја 2021.
Danilo Šerbedžija: „Čestitam FEST – u na hrabrosti!“
12. маја 2021.

Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila

Juče u Kombank dvorani, reditelj Puriša Đorđević održao je predavanje „Ejzenštajn – Pozorište”

 

Na osnovu knjige Vječeslava Ivanova o estetici velikana svetske kinematografije, Đorđević je izneo svoja razmišljanja o delu Sergeja Mihajloviča Ejzenštajna i njegovom radu u osvit Drugog svetskog rata, posle pakta Hitlera i Staljina o nenapadanju.

 

Puriša Đorđević je u uvertiri predavanja, konstatovao kako ga je nagrada FEST-a „Beogradski pobednik” prijatno iznenadila. O svom odnosu prema ovoj manifestaciji tokom pet decenija, on je rekao:

 

„Posećivao sam ga. Birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen sa ovim sadašnjim umetničkim direktorom, koji me je pozvao telefonom i pristao na moju ideju”.

 

Podsećamo, Puriša Đorđević je jedan od dvojice ovogodišnjih dobitnika počasne FEST-ove nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, uz glumca Radeta Šerbedžiju. Njemu je na otvaranju u Sava Centru nagradu uručio Borislav Anđelić, doajen filmske kritike i nekadašnji umetnički direktor naše najprestižnije filmske manifestacije.

Ovog maja Puriša Đorđević je napunio 97 godina, a od toga je na filmu proveo 73. U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, i preko pedeset kratkih. Objavio je tri drame, deset romana, dobio pregršt domaćih i međunarodnih nagrada od Venecije, preko Moskve do Rio de Žaneira. Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Đorđevića poznatim evropskim rediteljem. Iako je stvarao paralelno s autorima crnog talasa, lično tvrdi da nije pripadao tom pokretu. On je učvrstio anarhičnu, fragmentarnu dramaturgiju u jugoslovenskoj kinematografiji uspevši da spoji iskustva ruskih filmskih čudotvoraca, Ejzenštajna, Dovženka, Vertova s poetikom Godara, Renea, Rob Grijea.

 

Juče je u Kombank dvorani, na zatvorenoj projekciji premijerno prikazan specijalni koncertni film „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” s nastupom cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad. Ovo je ujedno i najava novog Satorijevog albuma u Exitovoj produkciji, kojim će svetu predstaviti srpsku i balkansku tradicionalnu muziku u modernom aranžmanu. „Odmah po startu projekcije u Kombank dvorani, počeo je i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala i Beatporta, i to u 20:21, dok je u 22:50 snimak bio emitovan na drugom programu RTS-a.

 Danas, 10. maja publika će premijerno moći da pogleda kratki film Pogledaj me” rediteljke Nike Fehmiu (Kombank dvorana, 19h), dok će na repertoaru biti reprize dugometražnog filma „Zastoj” Vinka Moderndorfera (Cineplexx Galerija u 11:30) i kratkometražnog ostvarenja Porodični odmor” Katarine Koljević, od 11:30 u Kombank dvorani. 

 

Nađa Andrejević Keleris

Comments are closed.