Danilo Šerbedžija: „Čestitam FEST – u na hrabrosti!“

Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno iznenadila
10. маја 2021.
DUHOVNO VEČE: „UVEK LJUDI, NIKAD NELJUDI“
8. јула 2021.

Danilo Šerbedžija: „Čestitam FEST – u na hrabrosti!“

Petog dana 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST koji se održava u organizaciji Centra Beogradskih festivala – CEBEF, juče su na konferenciji za medije govorili članovi ekipa dugometražnih igranih ostvarenja Tereza37” i Dohvati nebo”, kao i dokumentarnog filma Iznad vrha”.

 

 

Lana Barić, scenaristkinja i glavna glumica u filmu Tereza37”, govorila je o svom liku: 

To je vrsta osobe koju bi, možda vrlo ružno, mogli nazvati sporednim likom svog života. Htela sam joj dati dovoljno prostora da nekako postane glavni lik ovog filma, jer je u njoj sukus svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, i općenito u ovim našim balkanskim društvima. U nju sam upisala svoja iskustva, kao i iskustva žena moje obitelji i mojih prijateljica. Ona na neki način jest bazirana na dalmatinskim ženama koje poznajem i jako volim. Imamo divne ženske role, što u našoj kinematografiji nije često, i nadam se da neće biti presedan”.

Danilo Šerbedžija, reditelj filma „Tereza37”, pohvalio je scenario Lane Barić:

Prva pomisao mi je bila – zašto ja ovo nisam napisao? Od početka sam se zaljubio u scenario i mislim da je zaista odličan”. Šerbedžija se osvrnuo i na mesto u kome se radnja odigrava: Split je svakako jedan od likova. Ja sam ga tako i pročitao u scenariju, i namerno smo išli na atmosferu u kojoj te grad donekle guši. Iako je to predivna arhitektura, postoji neki pritisak u svim tim kockama, pravokutnicima. Taj Split je izuzetno filmičan”. Na kraju je reditelj filma naglasio važnost održavanja festivala u klasičnom formatu: Čestitam ekipi FEST-a na hrabrosti i na odluci da se ide uživo. Kino je hram naše umjetnosti, i bez kina festival nije festival”.

U ostvarenju „Tereza37”, Leon Lučev glumi supruga glavne junakinje:  Moja uloga je zahtjevna i taj odnos je težak. Ta neka tišina i podrazumjevanje da je to tako i nikako drugačije. Ja sam, kao i Lana, odrastao u Dalmaciji i to mi je sve poznato. Jako puno odnosa u Dalmaciji, a pogotovo u starijoj generaciji, baziralo se na tim tišinama i par riječi, što je jednostavno bilo normala. Bilo mi je divno da Lana s ljubavlju radi film o nekoj normali, koja više nije normalna”.

U filmu glumi i popularni srpski glumac, Dragan Mićanović: Osećaj rada sa ovom ekipom je najlepša stvar koja mi se desila u poslednje vreme. Taj divan Lanin scenario, i Danilo kao majstor ovog filma. Ogromno mi je zadovoljstvo, i ponosan sam što sam bio deo ovog projekta.

Crnogorski film „Dohvati nebo” režirao je Milutin Darić, koji je govorio o svom delu: Film je zasnovan kao jedan kolaž malih emotivnih pamćenja. Zamišljen je kao lagan i nepretenciozni film, prvi celovečernji igrani film posle studija. On se izrazito tiče distance. Mi sad umemo da funkcionišemo kao društvo na principu distance, ali ona nam je došla prije kovid pandemije i na nju smo bili spremni. Nju nam je donelo vrijeme devedesetih i 2000-ih, a bojim se i današnje društveno-političke prilike”.

Aleksandar Jović, reditelj dokumentarnog ostvarenja „Iznad vrha”, izneo je i vlastito iskustvo o planinarenju tokom kojeg je snimao Davida Raymana Rajkovića, glavnog protagonistu filma: 

Bilo je teško. To mi je bilo prvi put da planinarim, kao i čitavoj filmskoj ekipi. Nismo imali nikakvo iskustvo te vrste. Morao sam da budem u dobroj fizičkoj formi, da snimamo sve što možemo. Na kraju smo uspeli sve da sklopimo u jednu priču”.

Danas u 16:30 u Domu omladinena programu je premijera dokumentarnog filma „Iznad vrha“. Istog dana u 11:30 časova u Domu omladine Beogradapublika će moći da pogleda reprizu filma Dohvati nebo”, dok će ostvarenje Tereza37” reprizno biti prikazano u Kombank dvorani u 11:30 časovaNa repertoaru ćeu Kombank dvorani u 19 časovabiti i manjinska srpska koprodukcijafilm Potencijalni kandidat“ turskog reditelja Erdžana Kesala.

Nađa Andrejević Keleris

Comments are closed.