Princ Đorđe i princeza Felon predvodili vitezove u plivanju za krst

Ivana Dimić, peta žena – dobitnik NIN-ove nagrade
18. januar 2017.
DANAS JE BOGOJAVLJENJE: BOG SE JAVI!
19. januar 2017.

Princ Đorđe i princeza Felon predvodili vitezove u plivanju za krst

Princ Đorđe i princeza Felon

Ispod Kalemegdana – kod Nebojšine kule, održano je Drugo krstovdansko plivanje za Bogojavljenski krst u kojem su po prvi put zajedno plivali jedan princ i jedna princeza.

Naime, reč je o princu Đorđu i princezi Feloni. U prelepom zimskom ambijentu, pod snežnim pahuljama, Karađorđevići su zaplivali ka Bogojavljenskom krstu.
Snežna vejavica, niska temperatura vazduha i Dunav zaleđen na mnogim mestima, nisu sprečili 12 podvižnika da uskoče u reku u čast Hristovog krštenja. Temperatura vode je bila plus jedan stepen, tek toliko iznad nule da se reka na tom mestu ne zaledi.

Princ Đorđe i princeza Felon

Na znak predsednika Kraljevskog Reda Vitezova, Hadži Zorana Mrđenovića, „U ime Boga, sad!“, najpre je u vodu iskočio princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i kneginje Linde, a sa njim i princeza Felon, supruga princa Đorđa. Iako brži u plivanju, kao pravi princ i vitez, Đorđe je sačekao svoju princezu, pa su zajedno doplivali do krsta.

Princ Đorđe i plivači

Nakon toga, na istu komandu, u vodu je uletelo još deset vitezova.
Kao što je najavljeno, takmičenja nije bilo, jer je cilj zajedništvo, a ne samoisticanje, pa su svi učesnici proglašeni pobednicima.

Vitezovi plivaju za krst

Ovo je prvi put da na plivanju za krst učestvuje jedna princeza, a da kurioziet bude veći, ona nije srpskog roda, već dolazi iz Škotske, a ispoveda pravoslavlje. Za razliku od nje, Đorđu je ovo četvrti put da pliva za krst.

Podršku princu Đorđu i princezi Felon, kao i ostalim vitezovima plivačima, dali su svojim prisustvom princ Mihajlo Karađorđevič, brat princa Đorđa sa suprugom – princezom Ljubicom.
Na svečanoj ceremoniji koja je usledila u restoranu Kalemegdanska terasa, svi učesnici su dobili Povelje i prigodne simbolične poklone.

Loreta Andrejević

Ostavite odgovor