Vučić ugostio basketaše
14. septembar 2023.
PRVI OSKAR SRBIJE ZA POKAZANU HUMANOST
3. oktobar 2023.

PATRIJARH PAVLE AUTORIZOVAO RUKOPIS

Sutra, na Malu Gospojinu u kripti hrama Svetog Save, promovisaće se knjiga „Kosovska iskušenja patrijarha Pavla“, novinarke Nađe Andrejević Keleris

 

 

 

U kripti hrama Svetog Save, sutra 21. 09. 2023. sa početkom u 19 sati, najavljena je promocija knjige o patrijarhu pavlu „Kosovska iskušenja patrijarha Pavla“, novinarke Nađe Andrejević Keleris.

Kako saznajemom o knjizi će pored autorke govoriti arhimandrit Stefan Vučković, iguman manastira Velika Remeta, profesor dr Radomir V. Popović i profesor dr Dragomir Sando.

Delove iz knjige čitaće glumica Ljiljana  Blagojević i glumac Branislav Lečić.

Kako je u najavi na TV Hramu Nađa istakla, ova knjiga“Kosovska iskušenja patrijarha Pavla“ su jedina knjiga o njemu, koju je patrijarh autorizovao. – Zapitan o svakoj reči i rečenici, patrijarh Pavle je dva ipo meseca radio na rukopisu i tek tada dao blagoslov Nađi da se knjiga štampa. Te njegove ispravke, Nađa čuva i jednog dana će ih kako je rekla, pokloniti muzeju SPC kao amanet našim pokolenjima.

Prvo izdanje je izašlo za života patrijarha Pavla i promovisano u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Patrijarh je tada otvorio promociju pamtljivim rečima:

„Drvo se na drvo naslanja, a čovek na čovek i tako je za sva vremena“.

Svesrdno se zahvalio Nađi na dodatnom trudu, jer je knjiga objavljena i na engleskom jeziku.

  • O radu na knjizi, Nađa kaže:
  • – Kao novinar koji prati Crkvu, više puta sam bila u prilici da razgovaram sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom, kaže Nađa i dodaje: – Svaki put je patrijarh rekao nešto važno i nezaboravno o srpskoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji i svaki put isticao da Kosovo ne može biti etnički čisto, već da na njemu žive kao i do sada: Srbi, Romi, Šiptari… i svi ostali narodi i narodnosti. Da je dovoljno široko i dugačko i da na njemu ima Božjeg Sunca za sve, ako smo ljudi, Ako smo neljudi, biće nam svega malo i da nas ostane svega četvoro na Zemlji. U Bibliji se govori o Adamu i Evi i njihovoj prvoj deci, sinovima Kainu i Avelju, kad zli Kain skoči i ubi brata Avelja. Čega mu je bilo malo? Zločincu je uvek malo!

 

Dobro došli na promociju.

Avalainfo.net

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.