Od juna počinje elektronska overa zdravstvenih kartica

VASKRŠNJI PRIJEMI ZA DECU U BELOM DVORU
12. april 2017.
Nemački hotel odbio da ugosti Trampa!?
13. april 2017.

Od juna počinje elektronska overa zdravstvenih kartica

Od juna olakšice i za firme: Evo kako će se overavati zdravstvene kartice i šta to znači za poslodavce

 

U junu počinje elektronska overa zdravstvenih kartica – prvo za stalno i provremeno zaposlene, i članove njihovih porodica, za penzionere i korisnike novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje, a zatim, po fazama i za sve ostale od ukupno 6.835.789 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, pišu Večernje Novosti.

To znači da ni poslodavci za svoje zaposlene, a ni penzioneri i ostale kategorije osiguranika koji individualno overavaju zdravstvenu ispravu, neće morati na šaltere.

Ideja pilot-projekta kojim započinje automatska overa zdravstvenih kartica je da se na primeru velikih obveznika, koji imaju zaposlene širom Srbije, realizuje automatska overa zdravstvenih kartica, na osnovu podataka o plaćenim doprinosima iz Poreske uprave, koje Republički fond zdravstvenog osiguranja preuzima od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

– U zavisnosti od rezultata pilot-projekta, očekujemo da od oktobra automatska overa postane potpuno funkcijonalna – kaže za Novosti Verica Lazić, direktorka RFZO.

Elektronska overa, kažu u RFZO, bar za sada ne može da se primeni na nezaposlene, osifurane po osnovu bolesti, izbegle i raseljene, na osobe romske nacionalnosti, kao ni za poljoprivrednike i samostalnu delatnost, za koje Poreska uprava još ne dostavlja podatke o plaćenim doprinosima i zaduženjima.

Avalainfo.net

Ostavite odgovor