„Oci otaca“ u kući Djure Jakšića
9. децембра 2021.
CRVENA ZVEZDA U OSMINU FINALA LIGE EVROPE
15. децембра 2021.

OCI OTACA IZ PERA SRPKINJE

Sinoć je u kući Đure Jakšića promovisana knjiga „Oci otaca“ beogradske novinarke Nađe Andrejević Keleris

 

 

U boemskoj četvrti srpske prestonice u Skadarliji, sinoć su u kući Djure Jaksića progovorili „Oci otaca“ iz pera Nađe Andrejević Keleris, beogradske novinarke i pravoslavnog publiciste. Promociju je otvorila Nika Keleris svirajući „Sećanje na Baha“. O knjizi su govorili otac Stefan, iguman manastira Velika Remeta sa Fruške Gore i Rajko Djurdjević, ugledni novinar „Duge“ i „Nin“- a, član predsedništva dramskih pisaca Srbije i član udruženja pisaca Ruske Federacije. Delove iz knjige čitala je glumica Eva Ras, a rizničar nacionalnog blaga Dragiša Simić, pesmom „U slavu predaka“, dramski je obojio veče.

O nastanku knjige, Nađa je rekla:

-Kao novinar NIN – a, smatrala sam da je kraj jednog milenijuma vreme za svođenje računa i trenutak da dobijemo odgovor  na pitanje šta je 2.000 godina hrišćanstva donelo čovečanstvu. Pravi odgovor na to pitanje očekivala sam od prvog među jednakima, a to je vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji stoluje na Fanaru u Turskoj. Vartolomej inače ne daje intervjue, ali imala sam blagoslov, dobru volju i preporuke našeg patrijarha Pavla, sa kojim sam više puta razgovarala u Patrijaršijskom dvoru.

Baš pred bombardovanje 1999. godine Vartolomej je posetio Srbiju. Tada smo uradili ekskluzivan intervju koji je imao velike odjeke u našoj javnosti. Delove tog intervjua preneli su mnogi beogradski mediji, čak i  udarni dnevnik RTS. Naš napaćeni i bombardovani narod bio je gladan utehe i podrške pravoslavnog sveta. Shvativši da duhovnici daju veliku snagu i nadu za bolje sutra, odlučila sam da intervjuišem i ostale pravoslavne patrijarhe.

-Hrišćanstvo je ponudilo i nastavlja da nudi najverodostojniji model života za čoveka i društvo, jer je u Hristovoj ličnosti otelotvoren najautentičniji dijalog čoveka i Boga i suštinski njegov odnos sa svetom, tako da čovek sačuva svoju duhovnu ravnotežu i da ne sklizne na duhovne stranputice imaginarnih ideoloških ideala ili utopijskog društvenog raja. Društveni realizam hrišćanske poruke nalazi svoje ostvarenje u duhovnom životu Crkve, koja daje najdublji smisao i drugim duhovnim i društvenim čovekovim traganjima, glasio je odgovor vaseljenskog patrijarha.

Poseban utisak na Nađu, kako sama kaže, ostavio je razgovor sa jerusalimskim patrijarhom Njegovim blaženstvom gospodinom Diodorom. Poruke iz nebeskog grada su odzvanjale u duši svakog pravoslavca. Velika mistika se dešava svake godine na Veliku subotu kada patrijarh jerusalimski ulazi u Hristovu grobnicu i postavlja 33 sveće na mramornu ploču. Zatim pada ničice i moli se dok se sveće same ne upale. Svešteno uzbuđenje je jezgrovito opisao prilikom prizivanja Svetog ognja.

Zbirka razgovora sa duhovnim ocima pravoslavnih naroda, koje predvodi patrijarh vaseljenski gospodin Vartolomej prvorazredni je novinarski poduhvat, istakao je profesor dr Radomir V. Popović, u recenziju koju je napisao. Naglasivši da su po prvi put, na jednom mestu, iz ruku pronicljive novinarke sakupljeni razgovori sa poglavarima skoro svih pomesnih pravoslavnih crkava.

Promociju je muzički obojio Ilija Grande sa svojom gitarom i neponovljivim glasovnim umećem. A, ljubitelji „dobre kapljice“ poslužili se vrhunskim kosovskim vinom iz Velike Hoče.

 

BELEŠKA O PISCU

 

Nađa Andrejević Keleris, rođena je u Zemunu 1967. godine. U Beogradu je završila Trinaestu gimnaziju – novinarski smer, studirala Jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu i diplomirala na Pedagoškoj akademiji (Učiteljskom fakultetu) u Beogradu.

Iza nje su tri decenije novinarskog rada. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u Politici, Ilustrovanoj politici, NIN – u, Intervjuu, TV – Reviji, Bazaru… najuglednijim politikinim izdanjima, da bi 1990. godine bila u prvom timu osnivača TV Politike, na kojoj je vodila autorsku emisiju: VERA I KULTURA.

Pisala je za mnoge beogradske listove: Blic, Građanin, Nacional, Balkan, Kurir, Tabloid, Ekskluziv, Svedok, Večernje novosti, Pravdu, Reporter, Press, Nezavisne novine iz Banja Luke… Vlasnik je i urednik portala Avalainfo.net.

Među novinarima i publicistima Nađa Andrejević Keleris važi za jednog od najboljih poznavalaca Srpske pravoslavne crkve, njene prošlosti i sadašnjosti. Ono što je izdvaja od drugih kolega – novinara, jeste činjenica da je jedini srpski novinar koji je intervjuisao sve pravoslavne patrijarhe sveta. Te razgovore, pretočila je u knjigu „OCI OTACA“, koja je pred vama.

Sa blagoslovom počivšeg patrijarha Pavla, napisala je „KOSOVSKA ISKUŠENJA“, koja su prevedena na engleski i doživela pet izdanja. Kao novinar koji prati kulturu i Crkvu, često je razgovarala sa glumcima, rediteljima, piscima, slikarima i sveštenim licima. Odlazeći na KIM, preživljavala je patnje tamošnjih Srba, kao svoje. Kroz intervjue koje je radila sa srpskim javnim ličnostima, promolio se glas o „OTIMANJU KOSOVA“, rak – rani celog srpstva. Zahvaljujući njenim sagovornicima – najeminentnijim ljudima srpske javnosti: duhovnicima, piscima, glumcima, rediteljima – nastala je knjiga „Otimanje Kosova“.

Član je oba Udruženja novinara Srbije. Živi i radi u Beogradu i na Avali.

Avalainfo.net

 

Comments are closed.