Ministar Dačić otvorio Generalnu skupštinu Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi

Intervju sa ministrom prosvete Slavicom Djukić Dejanović
2. maj 2024.
SVETI ARHIJEREJSKI SABOR NA RUČKU U BELOM DVORU
16. maj 2024.

Ministar Dačić otvorio Generalnu skupštinu Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je otvaranju Generalne skupštine Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi (SEPCA), kojom predsedava Republika Srbija

 

U Palati Srbije danas je održana Generalna skupština Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi (SEPCA), na kojoj su učestvovali  direktori policija i šefovi delegacija Albanije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije BiH), Bugarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije, generalni sekretar Interpola Jirgen Štok, direktor Savezne kriminalističke službe Austrije Andreas Holcer, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkel, kao i mnogobrojni posmatrači.

Otvarajući Generalnu skupštinu, ministar Dačić je izrazio srdačnu dobrodošlicu  predsedavanju SEPCA, pomoćniku direktora Vasiljeviću, generalnom sekretaru Štoku, direktoru Holceru, zameniku ambasadora Ginkelu, ističući da je veoma radostan što su danas svi ovde, kako bi razgovarali i radili na poboljšanju bezbednosti i stabilnosti u našim zemljama, kao i o unapređenju regionalne saradnje kroz SEPCA.

 

Lično mi je velika čast i zadovoljstvo što sam nakon 10 godina u ovom poznatom okruženju, u svojoj kući, u Ministarstvu unutrašnjih poslova i što ponovo imam privilegiju da otvorim Generalnu skupštinu SEPCA, kao što je to bio slučaj i 2013. godine na ovom istom mestu. Verujem da ćete i danas, kao i tada, vi, šefovi policija u jugoistočnoj Evropi, uz podršku gostiju i posmatrača, uspešno raditi na daljem jačanju SEPCA i regionalne saradnje, u skladu sa postavljenim prioritetima. Kada je u pitanju naš region, jedan od prioriteta Vlade Srbije čiji sam potpredsednik, je i aktivan i kontinuiran doprinos očuvanju mira i stabilnosti. Mi smo svesni izazova koji su pred nama, ali i verujemo u mogućnost da zajednički prevaziđemo sve prepreke.

 

Ističući da je SEPCA  jedna od platformi koje mogu da pomognu u ovim ciljevima, Daćić je duboko uveren da će naše predsedavanje, prioriteti predsedavanja i aktivnosti, koje su sprovedene i koje ćemo tokom godine sprovoditi uz podršku različitih partnera, pokazati koja je dodatna vrednost SEPCA i koje mogućnosti pruža našim policijama.

 

Prioritet ovogodišnjeg srpskog predsedavanja je suzbijanje krijumčarenja migranata i borba protiv trgovine ljudima

 

Kao zemlja na središtu tranzitne rute, Republika Srbija se susreće sa izazovom priliva migranata iz azijskih i afričkih država, koji u značajnom broju slučajeva tranzitiraju preko naše teritorije sa krajnjom destinacijom u zemljama Zapadne Evrope. Migranti koji se nalaze na putu ka zapadnoj Evropi izloženi su raznim opasnostima, ali i eksploataciji od strane krijumčara ljudi. Ova kompleksna dinamika zahteva sinergiju u suzbijanju ovih kriminalnih aktivnosti u regionu, ali i podršku od strane evropskih i globalnih aktera.

Generalna skupština SEPCA

Jačanje kapaciteta u borbi protiv visokotehnološkog kriminala

 

Kako se svet razvija i tehnologija postaje neizbežna u našem svakodnevnom životu, tako se i kriminalne grupe usavršavaju u korišćenju različitih alatki za izvršenje raznovrsnih krivičnih dela. Kako bismo se tome suprotstavili, Dačić je naglasio da moramo da radimo na unapređenju kapaciteta i uključivanju svih relevantnih aktera na nacionalnom, regionalnom, ali i globalnom nivou.

Jačanje novouspostavljene SEPCA mreže kontakt tačaka za visokotehnološki kriminal logičan je nastavak dosadašnjih aktivnosti i srpska policija će kako saznajemo, nastaviti da pruža punu podršku aktivnostima ove mreže.

 

ŽENE SU ZNAČAJAN POTENCIJAL U BORBI PROTIV KRIMINALA

Unapređenje uloge žena u našim policijama je od velikog značaja za naše društvo i region. Žene predstavljaju značajan potencijal u borbi protiv kriminala i za obezbeđivanje bezbednosti za sve naše građane i njihovo osnaživanje doprinosi većem poverenju u policiju. Podrška osnaživanju žena u policijama regiona zahteva angažovanje svih nas, naglasio je ministar Dačić dodajući da veruje da će naše predsedavanje ispuniti ove ciljeve.

Pored ministra Dačića, na otvaranju Generalne skupštine SEPCA obratili su se i generalni sekretar Interpola Jirgen Štok, direktor Savezne kriminalističke službe Austrije Andreas Holcer, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Džon Ginkel, kao i pomoćnik direktora policije i predsednik SEPCA Dragan Vasiljević.

Nađa A. Keleris

 

 

 

Comments are closed.