SVETI ARHIJEREJSKI SABOR NA RUČKU U BELOM DVORU

Ministar Dačić otvorio Generalnu skupštinu Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi
15. maj 2024.
Dačić: Ubistvo policajca i ranjavanje drugog teroristički akt
18. jul 2024.

SVETI ARHIJEREJSKI SABOR NA RUČKU U BELOM DVORU

PRESTOLONASLEDNIK UGOSTIO PATRIJARHA I SVETI ARHIJEREJSKI SABOR U BELOM DVORU

 

 

U čast redovnog prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, Njegovo visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar, priredio je tradicionalni ručak u Belom dvoru. Ovo okupljanje je tradicija Njegovog kraljevskog visočanstva, koju je započeo po povratku kraljevske porodice u Srbiju, poštujući i slaveći snažne veze i jedinstvo Crkve i Krune, koje u našoj zemlji postoje i opstaju kroz vekove.

 

Ručku su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski G. Porfirije sa brojnim episkopima Srpske pravoslavne crkve, prestolonaslednikovi sinovi Nj.K.V. princ Naslednik Filip i Nj.K.V. princ Aleksandar, kao i Nj.E. Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, kao i članovi savetodavnih tela Krune.

„Znam da je gnev greh, ali moram da priznam – ljut sam. Ljut sam i povređen jer Vašoj svetosti i episkopima nije dozvoljen ulazak u našu Svetu zemlju, na naše Kosovo i Metohiju. Ali, posle svakog stradanja dolazi spasenje, posle golgote dolazi Vaskrs. Zato sam siguran da će ova nepravda biti ispravljenai da ćete Vi, Vaša svetosti zajedno sa svim vladikama, ponovo biti sa našim narodom na Kosovu, da mu donesete utehu i nadu. I da će osnovna prava Srba konačno biti ispoštovana. Naš narod zaslužuje i mora da živi!

Crkva i Kruna su uvek bile bliske i zajedno radile za dobrobit naše OtadžbineTo ćemo nastaviti i u budućnosti. To su dve institucije na koje će narod Srbije uvek moći da se osloni. Znam da će naša Crkva na čelu sa patrijarhom Porfirijem nastaviti da vodi naš narod na putu jedinstva i sloge. Sledeći našu svetu crkvu, i mi svi ćemo ostati na putu našeg Gospoda. Hvala vam na podršci koju pružate našem narodu, našoj zemlji i mojoj porodici. Neka Gospod blagoslovi vaš trud i usliši vaše molitve“, poručio je Nj.KV prestolonaslednik Aleksandar.

 

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije zahvalio je Njegovom kraljevskom visočanstvu na gostoprimstvu i poželeo sreću i blagostanje Kraljevskoj porodici, istakavši da „treba da zablagodarimo Bogu i poželimo ono što nam je svima najpotrebnije, da nam svima pre svega da jedinstva, jer iskušenja dolaze i prolaze, a u zavisnosti kako se mi prema njima postavljamo, zavisiće i naša budućnost. Da bi razumeli teškoće i suočili se sa njima, neophodno je da jedni druge razumemo, da znamo da smo jedni drugima potrebni, i da smo jedni drugima braća i sestre.“

Nađa A. Keleris

Comments are closed.