Aleksandar Vučić čestitao Erdoganu na pobedi
28. маја 2023.
SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLE – SVETE TROJICE
6. јуна 2023.

Kraljevski orden Hilandaru

PRESTOLONASLEDNIK POSETIO I ODLIKOVAO HILANDAR KRALJEVSKIM ORDENOM

 

Ovih dana, prestolonaslednik Aleksandar je posetio manastir Hilandar povodom 825. godišnjice od osnivanja Svete srpske carske lavre. Tom prilikom, a za sve zasluge koje ovaj manastir ima za naš narod, našu zemlju i Kraljevski dom Srbije, Njegovo kraljevsko visočanstvo odlikovao je ovu svetinju Kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda (stepen Velikog krsta).

Prestolonaslednika je  24. maja, sa najvišim počastima dočekao visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman, zajedno sa bratstvom manastira, nakon čega je u manastirskoj crkvi služeno slavoslovlje, u čast uvaženog gosta.

Njegovo kraljevsko visočanstvo, u pratnji članova „Udruženja Kraljevina Srbija“, prisustvovao je večernjem bogosluženju i jutarnjoj Liturgiji za praznik Vaznesenja Hristovog, Spasovdana. Kasnije je obišao manastirsku riznicu u kojoj su mu predstavljeni značajni istorijski predmeti koji se čuvaju u Hilandaru, kao i maslinu koju je prestolonaslednik zasadio prilikom svoje prve posete 1990. godine. Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je tek četvrta osoba kojoj je manastir ukazao čast sadnjom drveta, posle cara Dušana, kralja Aleksandra Obrenovića i kralja Petra Prvog.

Orden Karađorđeve zvezde uručen je ocu igumanu i bratstvu u sinodiku manastira, svečanoj prostoriji u kojoj stoje portreti oca i dede prestolonaslednika, kraljeva Petra II i Aleksandra I. Ovom prilikom prestolonaslednik je darovao manastiru i portret Nj.V. kralja Petra I, rad Olivera Karanovića, koji će biti postavljen u istoj prostoriji u kojoj je 1910. godine boravio njegov pradeda, a koja će biti i zvanična kancelarija igumana.

Trećeg dana svoje posete, u petak 26. maja, Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar zapalio je sveću u manastiru povodom obeležavanja 10. godišnjice državne sahrane i povratka zemnih ostataka njegovih oca, majke, bake i strica u Srbiju. Iguman Metodije je tokom dana pokazao prestolonasledniku radove na obnovi manastira nakon požara koji je izbio 2004. godine. Pošto je prestolonaslednik Aleksandar posetio manastir neposredno nakon požara, bila je to dobra prilika da vidi kako napreduje izvođenje radova.

„Zahvalan sam Bogu na prilici da ponovo budem ovde u našem Hilandaru. Pre više od trideset godina ukazana mi je neverovatna čast da zasadim maslinu na ovom svetom mestu, prilikom moje prve posete. Emocije koje sam tada osećao su još uvek podjednako jake i žive, kao da nisu prošle tri decenije. Danas sam ponovo tu, još jednim divnim povodom – osamsto dvadeset i pet godina od kada su Sveti Sava i Sveti Simeon osnovali našu Carsku Lavru. Znamo dobro da su godine i vekovi samo trenutak u očima našeg Gospoda, ali za nas ljude, ovakve godišnjice su veoma važne.

Bez ove velike svetinje, mi Srbi bismo teško istrajali i ostali na Njegovom putu. Zidine Hilandara udahnjuju mir i spokoj svakom verniku. Ovaj sveti manastir nas je osvetljavao i pokazivao put, tokom svih vekova svog postojanja. Zato sam odlučio da Hilandar odlikujem Kraljevskim ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda, za sve izuzetne zasluge za naš narod i našu zemlju.

Još jedna važna godišnjica – deset godina otkako smo uspeli da ispravimo višedecenijsku nepravdu i vratimo u Srbiju zemne ostatke mog oca, kralja Petra II, kao i moje majke, bake i mog strica. Zahvalan sam Bogu što mi je omogućio da ispunim očev zavet, da ga vratim u našu Srbiju posle njegove smrti. Prošlo je deset godina kako su konačno našli večni mir na našem tlu. Veoma mi je važno da se tim povodom baš ovde pomolim i zapalim sveću za njihove duše i večni pokoj. Pogotovo zato što znam da je u najtežim danima života mog oca, tokom neželjenog izgnanstva, njegova uteha bila veza sa ovim svetim mestom. Pisma koja je dobijao i slao u Hilandar bila su reči utehe. Hvala vam za svu ljubav koju ste iskazali mom ocu, svim mojim precima i našem kraljevskom domu“, rekao je tom prilikom Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar.

Loreta Andrejević

Comments are closed.