Knjiga „OCI OTACA“ predstavljena u Lazarevcu

Vizionar Rade Živanović: „PUTIN ĆE DOĆI DO DUNAVA!“
21. novembar 2022.
Duhovna i telesna dimenzija posta
8. decembar 2022.

Knjiga „OCI OTACA“ predstavljena u Lazarevcu

U petak, 18. novembra u svečanoj sali biblioteke „Dimitrije Tucović“ održano je predstavljanje knjige „Oci otaca“ novinarke Nađe Andrejević Keleris

 

Program je vodila Jasmina Ivanković, direktorka biblioteke koja se na samom početku programa zahvalila Crkvenoj opštini Lazarevac uz čiju nesebičnu pomoć je ova promocija organizovana i realizovana.


Nakon uvodne zdravice koju je govorio Dragiša Simić, predsednik udruženja „Prela i posela“, publici se obratio starešina hrama Svetog velikomučenika Dimitrija iz Lazarevca otac Marko Mitić. Otac Marko je u svom izlaganju obrazložio pojam oca, odnosno otaca crkve i njihovom velikom duhovnom značaju za veru i narod. Zatim je autorka govorila o samoj knjizi što je i bio razlog okupljanja.

Pred 2000 godina od rođenja Hristovog, autorka je poželela da intervjuiše patrijarha Pavla i da od njega dobije odgovor na pitanje šta je 2000 godina hrišćanstva donelo čovečanstvu. Patrijarh srpski Pavle, 44. duhovni poglavar na svetosavskom tronu, pristaje na intervju i tako uvodi autorku u svet pravoslavlja. Nakon razgovora sa patrijarhom Pavlom Nađa Andrejević Keleris odlučuje da intervjuiše preostale pravoslavne patrijarhe i u tome uspeva te je rezultat tog njegog pregalačkog rada ova knjiga – „Oci otaca“.

Knjiga je od istorijskog značaja za pravoslavni svet upravo jer su u njoj sabrani razgovori sa skoro svim poglavarima hrišćanskih crkava pravoslavnog obreda na granici između dva milenijuma.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Prvog prigradskog pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca, Aleksandar Trmčić.

Preuzeto sa sajta biblioteke Lazarevca/avalainfo.net

Comments are closed.