„GODINE VRANA“ U NARODNOM POZORIŠTU

Počinje jubilarni 50 FEST
25. фебруара 2022.
USPAVANKA ZA ALEKSIJU RAJČIĆ
1. маја 2022.

„GODINE VRANA“ U NARODNOM POZORIŠTU

Dve večeri zaredom, u subotu i nedelju, u Narodnom pozorištu u Beogradu, izvedene su dve ravnopravne premijere  drame „Godine vrana“, po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića.

 

Ovaj veličanstveni četvoročasovni čas istorije, izazvao je veliko uzbuđenje u publici, koja je ansambl aplauzom više puta vraćala na scenu. Mlađana Kalina Kovačević koja igra glavnu ulogu (Juliju Kavran), pored bravurozne Ljiljane Blagojević (Katice Rajić), zasluženo su obasute cvećem i aplauzima, jer biti četiri sata na sceni, nije ni lako ni jednostavno. Iziskuje veliku glumačku koncentraciju i fizičku aktivnost.

Drama na autentičan način govori o životu Beograda i Beograđana tokom Prvog svetskog rata.

Glavne uloge reditelj je poverio i Aleksandaru Srećkoviću/ Branislavu Tomaševiću (Alojz Kavran), Petru Strugaru/ Vuku Kostiću (Živojin Rajić), Sonji Kolačarić (Ljubinka Rajić), Hadži Nenadu Maričiću/ Bojanu Krivokapiću (Mijat Tamnavac), Miodragu Krivokapiću (Bata Duša), Vladanu Gajoviću (Vojvoda Petar Bojović), Lepomiru Ivković (General Sedlarević).

U velikom ansamblu su i Dragan Nikolić (Eugen Doležal), Miloš Đorđević (Hašim), Nemanja Stamatović (Leon Drobnik), Uroš Urošević (Želimir Petras), Dušan Matejić (Karl Menige), Dragan Sekulić (Milan Rakić), Predrag Miletić (Konobar Vlada), Boško Puletić (Moša Kumandi), Tanasije Uzunović (Kralj Petar), Darko Tomović (Arčibald Rajs), Brankica Zorić Vasović (Melanija), Hadži Petar Božović (Pekar).

U podeli su i deca, uzrasta od pet do osam godina, Viktor Mustajbašić (Bogdan), Gavrilo Ivanković (Svetozar) i Anđelija Filipović (Dunja).

Dramaturg je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i Geroslav Zarić (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Petra Fotez (kostimograf baletskih kostima), Borislav Dugić (kompozitor), Vladimir Petričević (muzički aranžmani i dizajn zvuka), Isidora Stanišić (koreograf) i Radovan Knežević (scenski govor).

Saradnici na predstavi su Vuk Miletić (izvršni producent), Jasmina Urošević (producent u Drami), Sandra Rokvić (inspicijent), Gordana Perovski (sufler), Vladislava Kanington (asistent scenografa), Milena Kostić i Ana Petrović (asistenti kostimografa) i Gala Dimović i Marija Kovačević (organizatori).

Istorija koja se preselila u dramu, drama koja je postala roman, bestseler, i koja se sada ostvarila kao predstava. Baš toliko je ova priča želela da se ispriča, toliko da joj ni jedan umetnički oblik nije ništa oduzeo – već ju je svaki novi oblik dodatno obogatio.

Ovo je priča o sudbini Beograda tokom prvih godina slobode nakon Prvog svetskog rata. Priča o ljubavi kojoj se ne možemo odupreti i koja je naravno zabranjena. O vremenima kad je grešno voleti, i kad nas samo ljubav može zagrejati.
Dok dramatis persone suočene sa nezapamćenom hladnoćom pokušavaju da prezime ogrevom na knjige, njihove sudbine nas još jednom uče kako je to živeti i preživeti svetski rat.
Iako se danas više životom ne brani čast, i izlasci na dvoboj deo su prošlosti, vrednosti za koje smo se juče i danas borili deluju tek samo kao slabi trag u poređenju sa nekadašnjim borbama za opstanak, borbama za svaki zalogaj ili lek.
Poput učiteljice koja ne odustaje od svojih učenika, ova istorijska priča upozorava i podseća na sve žrtve koje rat donosi, i to u nesrećnom trenutku dok nam preti Treći svetski rat, izjavila je dramaturg Danka Sekulović.

Sudeći po reakciji publike, „Godine vrana“ prete „Velikoj drami“ da je teatarski nadžive, što će vreme pokazati.

 

Nađa A. Keleris

 

Comments are closed.