DANAS JE SVETI LUKA
31. oktobar 2017.
DAČIĆ: Surinam pokazao da je moguće ići i u obrnutom smeru!
1. novembar 2017.

ZLATIBOR LONČAR: „PREKO SPORTA DO ZDRAVIJE NACIJE!“

Pilot – projekat „Do uspeha, zajedno“ predstavljen je juče u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Vrčinu

 

Reč je o zajedničkom projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta, koji se sprovodi uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Ambasade Izraela.

Ovo je jedna od četiri škole u kojima se sprovodi projekat u kojem učestvuju učenici petog razreda, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i istakao posebnu zahvalnost studentima koji u projektu imaju ulogu tzv. tutora. Deca će njih lakše prihvatiti nego odrasle, oni će im pomagati da se snađu u različitim situacijama, a sa druge strane to je dobro i za studente, jer će se većina njih baviti pedagoškim radom, poručio je Šarčević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo najvažniji period odrastanja u kome možemo da utičemo na mlade generacije kako bi se okrenuli zdravijim stilovima života. Ako uspemo da utičemo na njih, sutra ćemo biti zdravija nacija, naglasio je Lončar.

Peti razred je period koji nosi posebne izazove za školarce i upravo sada najviše možemo da utičemo na njih, da u njima probudimo ne samo odogovornost, već i kreativnost, znanje i ulaganje slobodnog vremena na usavršavanje, poruka je ministra omladine i sporta Vanje Udovičića.

 

Predstavljanju projekta prisustvovali su i ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer – Kam.

Poželevši uspeh u implementaciji projekta, ambasadorka Izraela u Srbiji pojasnila je da je projekat inspirisan izraelskim projektom The Equalizer. Ideja je da se sport koristi kao prevencija upotrebe droga i sprečavanje rizičnog ponašanja dece, rekla je ambasadorka. Ona je dodala da je projekat počeo pre osam godina u  osam škola, a danas u njemu učestvuje više od 3.000 učenika iz 300 škola.

Da bismo uspeli, najvažnija reč u nazivu projekta je reč zajedno, istakao je šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Oricio je izrazio zadovoljstvo što je projekat uspešno adaptiran na uslove sredine, i naglasio da je to zasluga dobre saradnje tri ministarstva.

Osnovni cilj projekta je da se kroz sportske i edukativne aktivnosti kreira sredina u kojoj se neguje poštovanje i razumevanje, kao i savest o značaju učenja i zdravih životnih stilova, čime se preveniraju različita ponašanja kao što su zloupotreba psihoaktivnih supstanci, nasilje, alkoholizam i razni oblici anti – socijalnog ponašanja. Projekat podrazumeva dve komponente, sportsku (dva puta nedeljno besplatno treniranje fudbala) i edukativnu (podrška učenju kroz izradu domaćih zadataka, podizanje motivacije, ali i sticanje korisnih veština koje su od značaja za sticanje veština nenasilne komunikacije i razvoj samopouzdanja).

Projektom su obuhvaćeni učenici petog razreda četiri osnovne škole u Srbiji, Osim škole u Vrčinu projekat se realizuje u OŠ „Ivo Andrić“ u Nišu, OŠ „Jovan Popović“ u Kragujevcu i OŠ „Dušan Radović“ u Novom Sadu. Ambasada Izraela je za sve đake uključene u projekat obezbedila dresove, dok je kompanija Big CEE Serbia donirala patike za svih 120 učenika.

Nađa A. Keleris

 

 

 

 

Ostavite odgovor