BOŽIĆNI PRIJEMI ZA DECU KOD KARAĐORĐEVIĆA

AUTO BEZ AKUMULATORA I LITJUMSKE BATERIJE
23. decembar 2023.
OTVOREN 17 KUSTENDORF NA MOKROJ GORI
24. januar 2024.

BOŽIĆNI PRIJEMI ZA DECU KOD KARAĐORĐEVIĆA

BELGRADE, SERBIA - JANUARY 05: Crown Prince Alexander Of Serbia (L) gives a present to children during the Christmas Day For Children At Beli Dvorac on January 05, 2024 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)Dom Kraljevske porodice Srbije, Beli Dvor u Beogradu, ponovo je bio mesto radosnog dečjeg smeha i igre

 

 

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina još jednom su bili domaćini tradicionalnih božićnih prijema za više od hiljadu ugrožene dece iz Srbije i Republike Srpske.

Deca bez roditeljskog staranja, deca sa teškoćama u intelektualnom razvoju i socijalno ugrožena deca, uzrasta od jedne do četrnaest godina, iz raznih ustanova i udruženja širom Srbije i Republike Srpske, imala su priliku da zajedno sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima osete duh praznika i podele radost Božića na tri održana prijema. Događaju je prisustvovao i Njegovo Preosveštenstvo vikar Njegove Svetosti patrijarha srpskog Porfirija, episkop toplički G- Petar, kao i državni sekretar u Ministrastvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, g. Lav Grigorije Pajkić.


Vrhunac ovih prazničnih događanja je trenutak kada prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina lično daruju decu, zajedno sa brojnim prijateljima. Božićni prijemi za decu su tradicija koju su Njihova Kraljevska Visočanstva započela neposredno po povratku u Srbiju 2001. godine, ali imaju korene u porodici Karađorđević koji su duži skoro ceo vek, i sličnih okupljanja u Dvoru iz vremena Kraljevine.

Održavanje ovih prijema je omogućeno zahvaljujući velikom zalaganju Humanitarne organizacije Lajflajn iz Čikaga i njenih dobrotvora koji su i ove godine omogućili da ugrožena deca u Srbiji i Republici Srpskoj osete radost i ljubav Božića.

Hiljade poklona koje su obezbedili donatori Lajflajna Čikago, a koji uključuju odeću, obuću, igračke, higijenske pakete i školski pribor, uručeno je na Belom dvoru, ali i u tri ustanove u Beogradu koje je princeza Katarina posetila i sama uručila namenjene darove.

Pored paketa, Lajflajn Čikago i Fondacija Princeze Katarine u Beogradu i ove godine su organizovali i dostavu hrane za Božićnu trpezu za decu u domovima, kako bi najmlađi uživali i u lepom prazničnom obroku.

Značajan doprinos dala su i deca iz beogradskih internacionalnih škola koja su se zajedno sa svojim nastavnicima uključila u humanitarnu akciju „Deca pomažu deci“ i donela poklone u Dvor, a koji su na ovim prijemima podeljeni njihovim vršnjacima.

Tokom dana održana su tri prijema na kojima su deca uživala u divnim poklonima i družila se sa Deda Mrazom, animatorima iz ansambla „Čigra“, kao i muzičkom programu dečijeg hora šabačke eparhije „Sv. Jovan Bogoslov”.

Njegovo Preosveštenstvo episkop Petar je deci govorio o značenju i značaju Božića i uručio im blagoslov Njegove Svetosti patrijarha Porfirija. Gospodin Pajkić je preneo podršku Ministarstva u ovoj kao i svim srodnim aktivnostima Kraljevske porodice.

„Prilika da uživamo u svakom mogućem trenutku sa ovom divnom decom, da im pružimo našu ljubav, da se osećaju kao kod kuće i da znaju da nisu zaboravljena, poseban je blagoslov. To je dar po sebi, najveći dar na celom svetu. Beli Dvor i Kraljevski Dvor nisu samo naš dom, oni su dom svih vas. Kada vidimo svu decu kako se ovde igraju i smeju, to unosi veliku, posebnu radost u naša srca. Moj suprug i ja smo veoma srećni zbog radosti darivanja koju je ovaj dan doneo deci, ali i svima nama”, izjavila je ovom prilikom Nj.K.V. Princeza Katarina.

Ovo divno božićno druženje su veoma pomogle Humanitarne organizacije Lajflajn iz Čikaga, Njujorka, Toronta i Londona, čiji je pokrovitelj Nj.K.V. Princeza Katarina, kao i brojni donatori, među kojima su: Ambasade Grčke, Finske i Češke Republike, Koka-Kola HBC – Srbija A.D, Kompanija Žito promet Mlin A.D, Balon Centar, Britansko-srpska privredna komora, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Kanadsko-srpsko poslovno Udruženje, Creanova doo, Atlantik grupa, Advokatska kancelarija Petrikić i partneri, Ardagh Metal Packaging Serbia d.o.o, Beohemija; internacionalne škole u Beogradu: Internacionalna škola Bruk Hil, Britanska internacionalna škola u Beogradu, Internacionalna škola Beograd, Internacionalna škola Prima, Ruska škola, Internacionalna škola „Ruđer Bošković“, Nemačka škola u Beogradu i Francuska škola u Beogradu, kao i g-đa Freda Cakiroglu, g. Zoran Ćurčin i g-đa Danijela i g. Jugoslav Čeliković.

Njihova Kraljevska Visočanstva žele da se zahvale svim donatorima koji su velikodušno pomogli ovogodišnje prijeme za decu i zajedno učinili ovaj praznik još sadržajnijim za najmlađe.

Nađa Keleris

Comments are closed.