Ovogodišnja laureatkinja statuete „Milivoja Živanovića“ je Hana Selimović

DANAS SU BLAGOVESTI
7. april 2017.
Dar grada Požarevca: statueta Žanke Stokić Olgi Odanović
8. april 2017.

Ovogodišnja laureatkinja statuete „Milivoja Živanovića“ je Hana Selimović

Ovogodišnja laureatkinja statuete „Milivoja Živanovića“ je Hana Selimović

           

 

              U čast pobednika 22. Glumačkih svečanosti „Dani Milivoja Živanovića“, sinoć je u KC Požarevac, Zvezdara teatar izveo predstavu „Pasivno pušenje“, čime je otpočelo završno veče festivala.

Nakon gromoglasnog aplauza, publici se obratio Mihajlo Miša Janketić koji je u ime stručnog žirija saopštio da je najbolja glumica festivala i dobitnik statuete Milivoja Živanovića glumica Hana Selimović koja je tumačila ulogu Saše u predstavi „Ivanov“, beogradskog Narodnog pozorišta.

Ovu počasnu statuetu Hani je uručio gradonačelnik Požarevca – Bane Spasović. U ime Komercijalne banke, ručni sat joj je dodelila Danijela Kostić Todić, direktor Filijale Požarevac.

Vidno uzbuđena, Hana je rekla: „Mi glumci, kao elementarni i najveći prostor svoje slobode koristimo scenu, tako da ću ja svoju slobodu večeras iskoristiti pred vama da se zahvalim: predivnoj požarevačkoj publici, mojoj porodici i mom momku što me trpe, prijateljima, žiriju na velikoj časti i privilegiji što mi je dodelio ovu prestižnu nagradu. Čast mi je da ovde stojim kao peta žena dobitnica statuete ‘Milivoj Živanović!’ Želim da se zahvalim studentima i mladosti moje zemlje koja je ovih dana po ulicama!“

Nakon njenih reči, usledio je višeminutni aplauz i opšte odobrenje u publici.

Glumica Ana Sofrenović je vratila Ključ grada Požarevca gradonačelniku  Spasoviću koji je čuvala svih festivalskih dana uz reči zahvalnosti publici i građanima Požarevca na održavanju ove svečanosti i podršci glumačke umetnosti.

Ana Sofrenović i Bane Spasović

Odluku stručnog žirija, Ana je obrazložila ovim rečima:

„Hana Selimović je predstavila lik klasika dramske literature Čehova savremenim glumačkim metodama, braneći osnovnu nit ove značajne i umetnički kompleksne uloge. Njena iskrenost u izražavanju, njena posvećenost u interpretaciji i emocija u odbrani lika, išla je uzlaznom, nekad i eruptivnom linijom osvećenja ovog značajnog lika. Sugestivno je tu energiju i emociju prenosila na kolege iz ansambla, što je sve uzrokovalo izazivanjem snažne empatije i katarze kod publike privlačeći je magnetnom silom.

Hana je snažnu podršku imala u ansamblu predstave, koji je konstituisan odličnom podelom i vođen osmišljenim rediteljskim metodama Tanje Mandić Rigonat. Predstava je dostojna velikog klasika i našeg nacionalnog teatra.

Nadamo se da će i naredne Glumačke svečanosti biti posećene i uspešne poput svih dosadašnjih, jer su Požarevljani gostoljubivi domaćini kulturim stvaraocima. A, kako i ne bi kada su pored Milivoja Živanovića, njegovi sugrađani bili: Milena Pavlović Barili, knez Miloš Obrenović, Žanka Stokić, Slobodan Milošević…

Nađa Keleris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor