VEČERAS U ČORTANOVCIMA ČETVRTI TVRĐAVA TEATAR

MOLITVA ZA NEDELJU: SVETOM ARHANGELU VARAHILU
2. јула 2017.
VIMBLDON ZA NOVI POČETAK
3. јула 2017.

VEČERAS U ČORTANOVCIMA ČETVRTI TVRĐAVA TEATAR

Predstavom „Fama o biciklistima“ Svetislava Basare, večeras će u vili „Stanković“ u Čortanovcima biti otvoren Četvrti po redu Tvrđava teatar.

 

Ovaj teatarski festival se po četvrti put izvodi u Čortanovcima i za pet festivalskih dana, ljubitelji teatra će biti u prilici da odgledaju: „Famu o biciklistima“ Svetislava Basare u režiji Roberta Lenarda a izvođenju Novosadskog pozorišta.

Drugo festivalsko veče biće izvedeni „Čuvari tvog poštenja“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, što je autorski projekat Borisa Liješevića. Za treće veče predviđena je predstava „Jami distrikt“
trupe Jami District, Milena Bogavac u režiji Kokana Mladenovića.

Četvrto veče je van konkurencije „Ukrađena ličnos“, Milenka Vučetića u izvođenju Milana LANETA Gutovića. Peto veče festivala nastupiće  „Nevidljivi ljudi“, Narodnog pozorišta iz Užica, Jelene Kajgo u režiji Nemanje Rankovića. Poslednje festivalske večeri je dodela nagrada u čast nagrađenih predstava “Međuigre”
Akademija lepih umetnosti i multimedija Beograd, Servantes u režiji Vide Ognjenović, što je (diplomska predstava studenata Vide Ognjenović, asistenta Ivana Bosiljčića).

Selektorka ovogodišnjeg festivala TVRĐAVA TEATRA, Vida Ognjenović je odabir ovogodišnjih predstava obrazložila ovim rečima:

“Moje osnovno polazište za sastav festivalskog repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu. Malo šta može da korumpira taj kriterijum, jer on nije nimalo skučen i jednostran, pošto dobro znamo da predstavu, taj univerzalni scenski pogon kojeg pokreću ideje, dobrom čini mnoštvo činilaca. Savremeni scenski izraz je, naime, višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove. Zato smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. I moto zbog toga izostavljamo. Naravno, jedan uslov je neizbežan – a to je da se predstava može izmestiti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje zaokružene izražajne forme i strukture. Dovoljno.”

Ovogodišnji žiri zasedaće u sledećem sastavu: teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević, glumica i rediteljka Kinga Mezei. Festival će otvoriti Marija Medenica, glumica Srpskog narodnog pozorišta.

 

CV Festivala

Organizator: Udruženje građana „Novi tvrđava teatar“
Produkcija festivala: „Novi tvrđava teatar – Vila “Stanković“,
Ustanova SKC Novi Sad,
„Laureat“ DOO za menadžment i zastupanje autora i glumaca.

 

Novi tvrđava teatar do sada je publici predstavio niz izuzetnih pozorišnih ostvarenja iz zemlje i regiona. Deo njegove istorije neki su od ponajboljih reditelja današnjice, najbolji glumci, kompozitori, scenografi, kostimografi… Na njemu su, između ostalih, učestvovali: Bitef teatar, Atelje 212, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, NP Subotica, pozorišta iz Sarajeva, Bukurešta, Beča, Strazbura, Sombora, Niša, Varaždina, Zagreba, Užica, Šapca…

Vila “Stanković” se nalazi na Fruškoj gori kod naselja Čortanovci. Vilu je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji. Stanković je bio i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra Prvog i namesnik kralja Petra Drugog Karađorđevića. Nacrte je izradio arhitekta Dragiša Brašovan koji je zaslužan i za izgled palate Banovine u Novom Sadu. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa – terasa.

Cene karata:

Prodaja karata vršiće se preko GIGSTIX – a. Cena pojedinačne karte je 700 dinara, cena kompleta karata (6 karata za sve dane) 3000 dinara, cena komplet karata u periodu od 23. do 30.juna je 2500 dinara.

Prevoz do Čortanovaca

Prevoz do Čortanovaca je organizovan i ulazi u cenu ulaznice.
Autobus iz Novog Sada polazi u 20 sati, ispred Srpskog narodnog pozorišta. Autobus iz Beograda polazi u 19 sati. ispred Pete beogradske gimnazije.
Obavezno je prijavljivanje prilikom kupovine ulaznice ili na 064 138 96 94

Nađa Andrejević Keleris

Ostavite odgovor