Ovacije za „Balkanski špijun“ u Nišu!

OTVOREN „TEATAR NA RASKRŠĆU“ U NIŠU
12. mart 2019.
Čehovljev „Višnjik“ sinoć na niškom „Teatru na raskršću“
17. mart 2019.

Ovacije za „Balkanski špijun“ u Nišu!

Sinoć je na sceni Narodnog pozorišta u Nišu na festivalu „Teatar na raskršću“ izveden komad Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“

 

 

Peto festivalsko veče Prvog pozorišnog festivala „Teatar na raskršću“, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, izveden je komad Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“koji je režirala Tatjana Mandić Rigonat.

Da ovaj komad i te kako korenspondira sa publikom, potvrdilo se i sinoć, jer su glumci gromoglasnim aplauzom vraćani na scenu više puta. Iliji Čvoroviću (nekada Danilo Bata Stojković) je odlično „ušao pod kožu“ Ljubomir Bandović, koji tokom komada doživljava razne vratolomije i od silnog presvlačenja, ulaženja i izlaženja na scenu, obliven znojem poklanja se publici. Danicu Čvorović (nekada Mira Banjac) sada odlično tumači Nela Mihajlović, dok podstanara igra Milutin Milošević, a Sonju Katarina Marković.

Niška publika je pomalo bila iznenađena kada se na scenu umesto očekivanog brata Đure, pojavila sestra Đurđa – Đura. Rediteljka Tanja Mandić Rigonat je ulogu brata blizanca Đure poverila sada sestri bliznakinji koju bravurozno tumači Dušanka Stojanović Glid.

 

Prethodnih večeri ljubitelji teatra u Nišu pogledali su predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“, autorski projekat Kokana Mladenovića, koji je inspirisan dramom Radoslava Zlatana Dorića.

Predstava se nemo pobunjuje, ne govoreći ništa govori mnogo o nama samima. „Nekada tišina može da bude ubitačnija od velikih reči,“ ubeđen je Kokan da ova predstava u poetici i vapajem za nekim vremenom, noši suštinski angažman.

Predstava „We are born naked and the rest is…“ čiju režiju potpisuje Florijan Fišer, rađena je prema motivima „Anarhije u Bavarskoj“ R.V.Fasbindera a izveo je Sarajevski ratni teatar SARTR iz Sarajeva.

Kolaž predstava, performativna zbirka eseja, serija pokušaja liminalnosti. Scene se ređaju a iznad njih treperi pitanje – šta dolazi nakon neželjene, dodele slobode, nultog rođendana….

Veliku zapitanost šta danas predstavlja pozorište i šta je zapravo pozorišna umetnost izazvala je predstava „Kapital“ Karla Marksa u izvođenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Režiju potpisuje Andraš Urban koji je za predstavu angažovao najmlađe studente glume sa klase Branislava Mićunovića. Potajno se kako sam kaže poigrao mišlju, idejom opšteg mesta, da su oni ustvari, kapital jedne zajednice. I dok su glumci skakali po sceni, vikali, posipali se kečapom, vegetom, uljem… koje se slivalo po njima, publika prvog reda je uzmicala, ne bi li izašla iz pozorišta sa kečapom na glavi. Za mnoge je ovo bio samo performans, umetnost nikako!

Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina se predstavilo sa Sofoklovim „Filoktetom“, čiju režiju potpisuje Ozren Prohić. Naslovnu ulogu odlično je izneo Stojan Matavulj, Odiseja Ljubomir Kerekeš, dok je Neoptolema igrao Karlo Mrkša. Ova tragedija starogrčkog  dramatičara Sofokla preispituje moralnost mladog ratnika Neoptolema kojem Odisej nalaže da prevarom dođe do luka kojim će se osvojiti Troja.

Večeras sa početkom u 20 sati, najavljen je Čehovljev „Višnjik“ u izvođenju Dramskog – lutkarskog pozorišta „Ivan Radoev“ iz Plevena, iz Bugarske.

 

Nađa A. Keleris

 

 

Ostavite odgovor