JDP DRUGI PUT U TEATRU „MALI” U MOSKVI

Bajern u Minhenu savladao Crvenu zvezdu
18. септембра 2019.
Veče međunarodne kuhinje kod Karađorđevića
7. октобра 2019.

JDP DRUGI PUT U TEATRU „MALI” U MOSKVI

Na sceni moskovskog Teatra „Mali“ biće izvedena predstava „Tako je (ako vam se tako čini)“ JDP

 

Predstava „Tako je (ako vam se tako čini)“ nobelovca Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena sutra na sceni Teatra „Mali” u Moskvi.

Ovo nije prvo gostovanje JDP-a u jednom od najstarijih ruskih teatara. U maju prošle godine, predstava „Unosno mesto“ A.N. Ostrovskog u režiji Egona Savina izvedena je na Međunarodnom festivalu „Ostrovski u kući Ostrovskog“ u Teatru „Mali”.

Jedna od najstarijih pozorišnih kuća u Rusiji otvorena je 1824. godine. Teatar „Mali” od osnivanja igra ključnu ulogu u razvoju ruske nacionalne kulture. U ovom teatru igrali su vrhunski ruski glumci. Puškinova dela izvođena su još za njegovog života a na sceni Teatra „Mali” prvi put su na ruskom jeziku izvođena dela Šekspira i Šilera.

U ovom pozorištu igrana su dela brojnih ruskih autora ali se za njega najviše vezuje ime Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog. Njegov spomenik nalazi se ispred zgrade teatra a 1993. osnovan je festival „Ostrovski u kući Ostrovskog”. Godine 1992. Teatar „Mali” je dobio status Nacionalnog blaga, zajedno sa Boljšoj teatrom, Ermitažom, galerijom Tretjakovski i Crkvom Vasilija Blaženog. Teatar „Mali”, kao i Jugoslovensko dramsko pozorište, član je Unije teatara Evrope.

Predstava Tako je (ako vam se tako čini) do sada je izvedena na Mediteranskom festivalu „Purgatorije 2017” u Tivtu, Teatarskom festivalu „Pozorišno proleće” u Šapcu, Međunarodnom festivalu klasike „Vršačka pozorišni jesen”, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu a odigrana je i na scenama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Na Festivalu Mediteranskog teatra „Purgatorije” u Tivtu Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Jelisaveti Seki Sablić a predstava je proglašena najboljom na festivalu. Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci predstava je dobila tri nagrade: Nagradu „Veljko Maričić” za najbolju žensku ulogu (Jelisaveta Sablić), Nagradu „Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu (Nenad Jezdić) i Nagradu „Ružica Nenadović Sokolić” za najbolju kostimografiju (Bojana Nikitović).

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor