Vučić najavio prevremene izbore, povećanje plata i penzija

BEZREZERVNA PODRŠKA VUČIĆU
8. jun 2023.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na telefonskoj vezi sa američkim senatorima
13. jun 2023.

Vučić najavio prevremene izbore, povećanje plata i penzija

Na sinoćnoj konferenciji za novinare u Palati Srbije predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, povećanje plata i penzija i majkama po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina

Dodao je da je samo pitanje kada će izbori biti, i ukazao na to da se ukoliko premijerka Ana Brnabić podnese ostavku, mora ići na ubrzano raspuštanje Skupštine Srbije.

„Ona podnosi ostavku parlamentu i ja kao predsednik imam obavezu da u narednih 30 dana ponudim mandat za formiranje vlade. Kada se konstatuje da nema većine u Skupštini, moguće je da neko drugi napravi većinu, jer SNS neće želeti novi mandat, pošto smo mi zadovoljni radom Ane Brnabić“, rekao je Vučić.

To znači, dodao je, da kada istekne mesec dana, počinju da teku ustavni rokovi od 45 do 60 dana.

„Mi smo spremni da se oko datuma izbora dogovoramo sa onima koji bi voleli neki gradske i opštinske, ali ne i neke druge“, rekao je Vučić i ponovio da nema razgovora i pregovora oko formiranja prelazne vlade, jer nje nikada neće biti.

Vučić je najavio povećanje penzija i plata i majkama po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti.
On je izjavio da više od 1,6 miliona penzionera mogu očekivati veće penzije od 1. oktobra od 5,5 odsto, dok se od 1. januara 2024. godine očekuje sledeće povećanje od 14,6 odsto.
Vučić je na konferenciji za novinare najavio povećanje plata od 1. septembra od 5,5 odsto za prosvetne radnike, medicinske sestre i tehničare, dok od 1. decembra, eventualno od januara, mogu da očekuju dodatno povećanje od 10 odsto.

On je najavio da će cena hleba „Sava“ biti spuštena sa 57 na 54 dinara, ukazujući da su o povećanjima plata i penzija razgovarali sa Međunarodnim monetarnim fondom, a pokušaće i da se sa MMF dogovore da u septembru ne poskupi struja, kako bi se izbegla nova poskupljenja.

Vučić je rekao i da je obezbeđeno 100 miliona evra za podršku majkama, koje će na svoje račune dobiti po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina.

Nađa A. Keleris





Comments are closed.