„Vetruška” putuje kroz Srbiju

https://balkanekspresrb.rs/arhive/84711
9. januar 2022.
Prestolonaslednik Aleksandar čestitao kraljici Elizabeti
7. februar 2022.

„Vetruška” putuje kroz Srbiju

Roman „ Vetruška koje opet ima” spisateljice i novinarke „Politike” Mirjane Nikić nastavlja svoj uspešni put kroz Srbiju

 

Posle zapažene beogradske promocije sa glumcima studija „Centar”, autorka je delo predstavila u narodnim bibliotekama u Užicu, Bajinoj Bašti, Subotici i Aranđelovcu, a najavljene su promocije u Vranju, Čajetini i na Zlatiboru, kao i u danskom Kopenhagenu…
Peto delo Mirjane Nikić nastavak je njenog romana „Izlet ptice iz tvrđave” o našim teškim devedesetim, u priči u kojoj je sada glavni junak proveo već dve decenije u inostranstvu u dalekoj, naizgled srećnoj bogatoj zemlji. Era korone, kao i šokantni zapleti i iznenadna potencijalna ljubavna priča, koji remete „bonacu” sladunjavog i urednog života, podstiču ga da se preispituje i na tom putu stiže u namerno zaboravljeni rodni grad, Beograd.
Vetruška, iščezla ptica sa Ratnog ostrva, koja se iznenadno vratila i sleće mu na sto, ovde je simbol žilavosti i neuništivosti junaka našeg tla.

Takođe, smatara recenzetkinja profesorka Radmila Kunčer, nosi snažnu poruku da se sreća ne gradi prema materijalnom uspehu, stanju ili mestu života, već isključivo u nama samima.

Autorka najavljuje neobičan kraj romana, tvrdeći da je ovo priča koja bi, ipak, mogla da se odnosi na svakoga od nas. Knjiga u izdanju „Čigoje” prodaje se zasad u knjižarama „Delfi” tj.„Lagune” i „Vulkana” u centru Beograda i Novog Sada.

 

Kako saznajemo iz recenzije Radmila Kunčer – Roman, na prvi pogled već privlači čitaoca svojom izuzetnom formom i naslućenom fabulom. On, pre svega, drži pažnju, ne opterećuje ga, ostavlja mu prostora da sam “dograđuje” likove, fabula je u “slapovima”, iza prethodnog očekuje se sledeći. Ima ton kriminalističkog, tek toliko da ubrza želju za čitanjem, ali ne gubi na poetičnosti, stil i jezik ga ukrašavaju, a dijalozi povećavaju dinamiku radnje. I, sav je u slikovitim, najčešće metaforičkim delovima, počevši od naslova, preko onoga “umesto posvete” posvećene Dunavu, naziva poglavlja i do samog neočekivanog kraja. I izgleda, kao da je sav od “zamrznutih” sekvenci nekog filma koji nam je urezan u sećanju”.

Podsećamo da je Mirjana Nikić do sada objavila dve knjige poezije („Plašljiva reč” i dopunjeno reizdanje), knjigu priča iz Srbije „Mudrost iz bačije” i dva pomenuta romana. Dobitnik je „Zlatne Viktorije za poeziju”, „Božanstvene žene” za stvaralaštvo žena u regionu, „Zlatnog srca” za reportažu iz okruženja i sveta, kao i drugih značajnih priznanja. Član je Udruženja književnika Srbije.

Nađa A. Keleris

 

 

 

Comments are closed.