VELIKA BRITANIJA DOBILA NOVOG MONARHA

Saučešće od princa Čarlsa Trećeg
6. maj 2023.
KRALjEVSKI PAR SRBIJE NA KRUNISANjU KRALjA ČARLSA III
8. maj 2023.

VELIKA BRITANIJA DOBILA NOVOG MONARHA

Britanski kralj Čarls Treći, danas je krunisan u Vestminsterskoj opatiji u Londonu

 

 

Čarls će ostati upamćen kao najduži naslednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše „Skaj njuz“. Krunisan je zajedno sa suprugom Kamilom i tako postao 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine.

„Neka bog čuva kralja“

Kentberijski nadbiskup krunisao je danas kralja Čarlsa III na ceremoniji u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji.

Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija – simbola kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i stavljanjem krune na glavu. Nakon toga, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji uzviknuli su „Neka bog čuva kralja“.

Krunisana Kamila

Supruga novog britanskog monarha, Kamila, krunisana je odmah nakon Čarlsa. Ona više neće nositi titulu kraljica supruga, već samo kraljica.

Kralj Čarls je položio zakletvu. Nadbiskup od Kenterberija tražio od kralja Čarlsa da potvrdi da će poštovati zakon i Englesku crkvu tokom svoje vladavine. Kralj je potom stavio ruku na Sveto Jevanđelje i obećao da će „izvršiti i održati“ ta obećanja.

Čarls Treći je položio i drugu zakletvu – zakletvu pristupne deklaracije – navodeći da je „verni protestant“, prenosi BBC..

Za razliku od Elizabetinog krunisanja 1953. godine, kada je bilo oko 8.000 zvanica, ova ceremonija je bila nešto skromnija – u Vestminterskoj opatiji bilo je oko 2.000 gostiju, među kojima su bili državnici, predstavnici verskih zajednica, glumci, pevači i drugi poznati, kao i Džil Bajden, supruga američkog predsednika Džozefa Bajdena i Olena Zelenski, supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Dok je trajala ceremonija krunisanja u Londonu je protestovalo nekoliko hiljada ljudi koji se protive monarhiji.

Glavni slogani su bili: „Nije moj kralj“, „Ko ga je izabrao?“ i „Građanin, a ne podanik“.

Avalainfo.net / foto: REUTERS

 

Comments are closed.