Dejan Savić najbolji svetski vaterpolo stručnjak
16. jun 2022.
„RAT I MIR“ U „GRAD TEATRU“ U BUDVI
5. jul 2022.

Večeras u Sopotu – 50. SOFEST

Svečanim defileom filmskih ekipa i gostiju, večeras će u Sopotu zaživeti – 50. po redu SOFEST

 

Pod sloganom „Prvih pedeset“ ljubitelji domaćeg filma uživaće u projekcijama od 4. do 10. jula 2022. i družiti se sa akterima filmskih ostvarenja.

Kao i svih prethodnih godina, organizatori festivala su Centar beogradskih festivala i Centar za kulturu Sopot.

Koncept festivala je da se publici predstave srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastale u poslednjih godinu dana. U toku sedam dana Filmskog festivala u Sopotu biće prikazano 27 filmova u takmičarskom programu, tri filma van konkurencije, kao i četiri filma za najmlađe posetioce.

Raznovrsnost filmskog izraza krasi i ovogodišnje izdanje sopotskog festivala, na programu će se naći filmovi koji su imali veliku gledanost u bioskopima (Toma, Južni vetar 2: Ubrzanje, Leto kada sam naučila da letim…), zatim ostvarenja koja su imala bogat festivalski život i značajna priznanja (Strahinja Banović, Kelti), kao i filmovi koji su imali premijeru na 50. izdanju beogradskog FEST-a ove godine (Komunistički raj, Posle zime, Heroji radničke klase, Mrak, Heroji, Gejm).

Defile, otkrivanje spomenika Bati, dodela nagrada…

Na svečanom otvaranju festivala 4. jula će se ispred Centra za kulturu u Sopotu tradicionalno, uz vatromet, održati defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodela počasnih nagrada kao i koncertni program.

Nakon toga će povodom jubileja biti otkriven spomenik posvećen velikanu filma Bati Živojinoviću – čije ime već godinama nosi festivalska nagrada za najbolju mušku ulogu. Počasna nagrada „Statueta slobode“ će ove godine biti uručena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti renomiranim stvaraocima – glumici Tanji Bošković, reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, dramskom piscu i reditelju Dušanu Kovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću.

U muzičkom delu programa otvaranja festivala održaće se „Koncert novih žitelja Kosmaja“ na kome će nastupiti Orkestar Radeta Radivojevića i solisti Žarko Dančuo, Milica Njegomir, Ivan Milinković, Mari Mari i Ognjan Radivojević. Posetioce takođe očekuje rado viđen nastup Kulturno umetničkog društva „Kosmaj“ iz Sopota.

Otvaranje izložbe plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom „50“ biće upriličeno u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu. Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima – vizuelnim rešenjima kao i fotografijama i isečcima iz štampe koji su obeležavali i pratili pet decenija postojanja festivala u Sopotu.

 

U toku festivala će biti predstavljena monografija „50. godina Filmskog festivala u Sopotu“, gde će biti predstavljen istorijat prethodnih izdanja festivala sa hronološkim podacima, ali dragocena svedočanstava ljudi koji su oblikovali i gradili Filmski festival u Sopotu tokom ovih pola veka.

Dve počasne filmske projekcije na ovogodišnjem festivalu posvećene su Branku Pešiću, znamenitom gradonačelniku Beograda (1922-1986) i Dragovanu Jovanoviću, inicijatoru i jednom od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti. Reč je o dokumentarnom filmu Vuka Dapčevića „Gradonačelnik“ koji je na programu festivala u utorak 5. jula u 15.00, dok je projekcija filma „Devojka sa Kosmaja“ u subotu 9. jula u istom terminu.

Van konkurencije biće prikazan film „Nerazumevalica“, reditelja Alekse Maksimovića, jedna fantastična bajka, čiji su kreatori želeli da pokažu da deca i osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju mogu da budu uključeni u proces umetničkog, filmskog, stvaranja.

Nagrade Gran pri za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i nagrada publike biće uručene na svečanom zatvaranju festivala 10 jula. O pomenutim nagradama odlučivaće žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković

Ulaz na sve programe u sklopu Filmskog festivala u Sopotu je slobodan.

Program pogledajte OVDE.

Avalainfo.net

Comments are closed.