PROMOCIJA KNJIGE „OTIMANJE KOSOVA“ U TREBINJU
2. avgust 2022.
Nišlije, Tvrđava pripada glumcima!
22. avgust 2022.

Uskoro 57. Filmski susreti u Nišu

Na „57. Filmskim susretima“ u Nišu od 20. avgusta, ljubiteljima filma biće prikazane svetske premijere

 

Na Letnjoj pozornici  u Nišu od 20. do 26. avgusta, održaće se 57. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“. Publika će biti u prilici da pogleda svetske premijere filmskih ostvarenja „Komedija na tri sprata“ i „Vučje bobice“, kao i niške premijere filmova „Heroji radničke klase“, „Strahinja Banović“, „Gejm“, „Usekovanje“ i „Heroji“. Kompleti ulaznica po ceni od 2.500 dinara već su u prodaji.

Svečano otvaranje jedinog festivala posvećenog glumačkoj profesiji, biće u subotu, 20. avgusta u 20:30. Tada će glumcu Slavku Štimcu biti dodeljena nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“.

Nakon ceremonije, publika će na Letnjoj pozornici  moći da pogleda film Radivoja Andrića „Leto kada sam naučila da letim“ i nišku premijeru ostvarenja „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića.

U nedelju, 21. avgusta na programu su filmovi „Vučije bobice“ Sretena Jovanovića, koji će imati svetsku premijeru i „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića. Između ova dva filma publika će se prisetiti umetnika koji su nas napustili u prethodnih godinu dana.

Trećeg festivalskog dana prvi film je „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog, a onda sledi ostvarenje Srđana Dragojevića „Nebesa“.

U utorak, 23. avgusta biće prikazani film Dušana Milića „Mrak“ i „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića. U sredu su na programu filmovi sa tematikom iz života migranata „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića i „Gejm“ Ane Lazarević.

Još jedna svetska premijera će biti u Nišu – u četvrtak, 25. avgusta biće film Sandre Mitrović „Komedija na tri sprata“, a potom i niška premijera „Usekovanja“ Siniše Cvetića.

U petak, 26. avgusta je proglašenje dobitnika nagrada i svečano zatvaranje festivala, a biće prikazani i gostujući filmovi „Olga“ Vladimira Đorđevića, „Minitsra, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević“ Gorana Stankovića, kao i dugometražni dokumentarni film Vladimira Ristića „To je Toma“.


Pored programa na Letnjoj pozornici, u bioskopu Cineplexx u utorak, 23. avgusta od 18 sati biće prikazan film „Heroji“, a dan kasnije ostvarenje „Kelti“ Milice Tomović.

Žiri, koji će odlučiti o nagradama među kojima su najvažnije Gran-pri Naisa, „Car Konstantin“ i „Carica Tedora“, čine predsednica Brankica Zorić-Vasović, kao i članovi Petar Božović i Dušan Premović.

Umetnička direktorka festivala je Ljiljana Blagojević, a novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je novi član Saveta festivala. Direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, a selekcionu komisiju čine umetnička direktorka Ljiljana Blagojević, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.

Nađa Andrejević Keleris

Comments are closed.