Za vreme liturgije vladika Jovan kucao SMS

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na potpunu zabranu nošenja burki
7. decembar 2016.
Dečija mašta – radi svašta!
7. decembar 2016.

Za vreme liturgije vladika Jovan kucao SMS

Liturgija u Hilandaru

Atos – Patrijarh Irinej upisao se kao prvi poglavar SPC koji je služio liturgiju u Hilandaru na dan slave. Vladika šumadijski Jovan, međutim, začetnik je novog trenda – kuckanje SMS-a usred službe.

Slava manastira Hilandar Vavedenje Presvete Bogorodice bila je drugačija od svih prethodnih jer je po prvi put u istoriji neki od patrijarha služio liturgiju, baš na taj dan. U pratnji poglavara SPC Irineja u Hilandar je došao i episkop šumadijski Jovan.
Dok je patrijarh bio u molitvenom stanju, iguman Vatopeda stajao je kraj njega a bratstvo manastira  i vernici – učestvovali su u molitvi. Za to vreme, vladika šumadijski Jovan opušteno je čačkao mobilni telefon. Episkop Jovan posebno je bio okupiran telefonom u trenutku kada je blagosiljano slavsko koljivo.
Koliko su bili neodložno bitni ovi SMS-ovi usred molitve Gospodu, nismo uspeli da saznamo. Ono što je poznato su vladičine česte besede o skromnosti dok vozi „mercedes“, a ume i da prekori zbog korišćenja mobilnog.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je bratiji Hilandara da je „veliki dar milosti Božje, Presvete Bogorodice što nas je Gospod blagoslovio da uzmemo učešće u proslavi slave ove svetinje“.
Da zajedno sa vama zablagodarimo Gospodu za sva ona dobra koja od njega svakodnevno primamo, i da ovoj našoj velikoj svetinji izmolimo milost i blagodat Božju i Presvete Bogorodice da štite ovu našu veliku svetinju, naš narod i ceo rod pravoslavni i hrišćanski. Velika je čast doći, stati nogama svojim na ovo mesto gde su sveti našeg roda prolazili, nogama svojim gazili, i što mi posle toliko vremena možemo da idemo istim stopama, istim putem jevanđeljskim i duhovnim kojim su oni išli. Hvala vama i bratiji što čuvate ovu svetinju“, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Ostavite odgovor