Srpska princeza KATARNA: „Moj suprug i ja se trudimo da pomognemo svima!“

Ljiljana Blagojević: „Ljubišin osmeh trebalo je prepisivati kao antidepresiv!“
15. септембра 2017.
MOŠTI SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG U MANASTIRU TUMANE
16. септембра 2017.

Srpska princeza KATARNA: „Moj suprug i ja se trudimo da pomognemo svima!“

PRINCEZA KATARINA OTVORILA GENERALNU SKUPŠTINU UDRUŽENJA EVROPSKIH DRUŠTAVA ZA CELIJAKIJU

 

 

Srpska princeza Katarina Karađorđević, bila je počasni govornik na otvaranju Generalne skupštine Udruženja evropskih društava za celijakiju (AOECS) 2017, koja se održava u hotelu Crowne Plaza.

Podsećanja radi: Udruženje Srbije za celijakiju je osnovano 2005. godine od strane grupe majki sa decom koja su bolovala od celiakije i do danas je postalo ugledna organizacija koja sarađuje sa brojnim stručnim institucijama iz oblasti zdravstva i proizvodnje hrane. Društvo je od 2008. godine ravnopravni član Udruženja evropskih društava za celijakiju (AOECS) i ove godine je glavni organizator Evropske konferencije za celijakiju sa delegatima iz 35 zemalja Evropske Unije i regiona.

„Drago mi je da se u okviru ove skupštine održava i simpozijum za lekare koji se bave pacijentima koji imaju celijakiju. Moj suprug i ja se trudimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, a posebno deci i otvoreni smo da u budućnosti zajedno ostvarimo neki projekat. Raduje me saradnja našeg i italijanskog ministarstva zdravlja na ovom polju. Veoma sam ponosna na rad moje Fondacije u ovom periodu jer vrednost medicinske opreme koju doniramo iznosi čak 1.730.000 dolara. Nadam se da ćete svi vi koji imate celijakiju imati priliku da se lečite i da imate dobar kvalitet života“, rekla je Nj.K.V. princeza Katarina u svom obraćanju.

 

Udruženje Srbije za celijakiju okuplja pacijente i članove njihovih porodica, sa osnovnim ciljem da olakšaju svoje svakodnevne probleme i poboljšaju kvalitet života. Celijačna bolest je autoimuna, sistemska bolest, za koju ne postoji konkterno lečenje, nema leka, već se reguliše posebnom ishranom – dijetom bez glutena, koja je doživotna. Glavna svrha Udruženja je informisanje javnosti o celijačnoj bolesti, kao i poboljšanje kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica. Udruženje, zajedno sa partnerima iz AOESC-a, učestvuje u kontroli i procesu obeležavanja prehrambenih proizvoda bez glutena međunarodno priznatih simbolom pšenice.

Glavna svrha ovogodišnje Skupštine je podizanje svesti i znanja pacijenata, medicinskih stručnjaka i javnosti o tome šta treba znati o celijačnoj bolesti, kako održati zdravlje, pravilno sprovoditi dijetu bez glutena i slično.

 

Kristina Andrejević

Ostavite odgovor