Sinoć u SC Monika Beluči otvorila 45. FEST

TRAMP ZALUPIO VRATA BELE KUĆE ZA CNN, New York Times, Los Angeles Times i Politico
25. фебруара 2017.
DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI
26. фебруара 2017.

Sinoć u SC Monika Beluči otvorila 45. FEST

Monika Beluči

Sinoć u SC Monika Beluči otvorila 45. FEST

Jedna od najlepših glumica sveta, koja pleni šarmom i raskošnim talentom, velika filmska zvezda – Monika Beluči koja tumači glavnu žensku ulogu u filmu „Na mlečnom putu“ na sprkom jeziku, uz osmeh, proglasila  je 45. FEST otvorenim, a zatim se zahvalila publici i izjavila da je tokom snimanja filma Emira Kusturice u našoj zemlji provela predivnih nekoliko godina.

           Ceremonija ovogodišnjeg FEST – a otpočela  je “crvenim tepihom” i nastavila se u velikoj dvorani, gde je numeru „Filmski san” izveo mladi glumac Slaven Došlo, uz pratnju baletskih igrača Pozorišta na Terazijama i Narodnog pozorišta u Beogradu. Koleginica Dragana Mićalović pridružila se Slavenu Došlu, kada su  u punoj sali Sava centra poželeli dobrodošlicu na 45. FEST – festival u najboljim godinama! Publici su predložili da u skladu sa sloganom ovogodišnjeg FEST-a, dobro otvori oči, jer ih čeka spektakularni vatromet žanrova i ostvarenja koja će sasvim sigurno obeležeiti filmsku istoriju.

 Već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivaće se u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće upravo beogradska publika.

 Na 45. FEST-u, premijerno, biće prikazano 95 filmova. U svim programima, internacionalni žiriji odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

 

Otvaranje FESTA

           

                Naš nagrađivani reditelj Srdan Golubović je predsednik međunarodnog žirija u „Glavnom programu“, a glumica Ksenija Marinković – predvodi žiri nacionalne selekcije „Srpski film”. Subverzivni filmovi takmičiće se u programu „Granice“, a za nagradu koja nosi ime nekadašnjeg selektora Festa – Nebojše Đukelića, takmičiće se filmovi iz regiona. Biće dodeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada FEDEORA žirija (udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana) kao i Politikina nagrada “Milutin Čolić”.

Voditelji i publika su se uz video podsetili svih filmskih autora koji su nas nažalost napustili u prethodnoj godini, a bez kojih ovaj festival neće biti isti. Međutim, kao što znamo, film je besmtran, i legende žive!

Dragana Mićalović i Slaven Došlo predstavili su ovogodišnjeg Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, idola svih generacija, glumca raznovrsnih uloga i nezaboravnog osmeha: Ljubišu Samardžića. Nagradu je u njegovo ime primila Ivona Jevtić, predsednik odbora FEST-a i Sekretar za kulturu Grada Beograda, a uručio je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

Izuzetna je čast za 45. FEST, što je pred beogradsku publiku sinoć izašao izvanredni majstor lepote forme i jedan od najuvaženijih svetskih filmskih majstora legendarni španski reditelj Karlos Sauru, kome je nagradu takođe uručio Jugoslav Pantelić.

          Jubilarni FEST je nakon ceremonije otvaranja otpočeo svoj filmski program projekcijom filma “Na mlečnom putu”, dugo očekivanog najnovijeg ostvarenja reditelja i scenariste Emira Kusturice.

Nađa Keleris

Ostavite odgovor