PROTESTNA ŠETNJA „1 OD 5 MILIONA“

ČOVEK KOJI JE HTEO DA SPASE SVET
8. фебруара 2019.
KONTRAST NASLEĐA U GROCKOJ
10. фебруара 2019.

PROTESTNA ŠETNJA „1 OD 5 MILIONA“

„Srbija nije slobodna zemlja, zato smo na ulicama“

 

 

Građanski protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras, deseti put, u Beogradu. Protest je počeo okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta, odakle je nakon govora, krenula protestna šetnja.

Okupljeni su prošli Svetogorskom ulicom, a potom su u Takovskoj ulici, ispred zgrade RTS-a pozvali zaposlene sa javnog servisa da im se pridruže u šetnji, gde su i zalepili nalepnice sa natpisom „Izađite na ulice“, a nije izostala ni bakljada.

Kolona je zastala i kod zgrade Predsedništva, gde su okupljeni zatražili ostavku predsednika Srbije. Okupljeni su pustili i „Barbarinu pesmu“, kompoziciju upućenu novinarki „Studija B“ Barbari Životić čijie je izveštavanje sa jednog od protesta izazvalo burne reakcije javnosti.

Na vratima Vlade Srbije zalepili su nalepnice „1 od5 miliona“, a ispred zgrade održana je i bakljada. Tu se okupljenima obratila Jelena Anasonović.

– Dobro jutro, Srbijo. Nama sada sve više sviće. Mogu da nam prete, zastrašuju nas, ali mi se ne damo. Predsedniče, sa ovim narodom ne smete više da se šalite. Imamo samo još jedno da poručimo: Ustala je Srbija, nema više stajanja. Ovo je naša zemlja, naši ljudi. Nas je ipak više. Vidimo se sledeće subote u 18h na platou – rekla je ona, nakon čega je šetnja završena.

protest opozicije performans 0902

Večerašnjoj šetnji priključili su se i studenti nekoliko fakulteta, koji su počeli šetnju danas u 15 sati ispred Studentskog doma „4. april“.

Na Platou se, pre početka šetnje, okupljenima obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je navela da Srbija više nije slobodna zemlja.

– Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića. To nije sloboda, i zato smo mi na ulicama – rekla je ona.

protest pocetak 0902

 

Okupljenima se obratio i pisao Marko Vidojković koji je naveo da mu sve ovo deluje kao „košmar“.

– Predsednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super, on koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci. Kada ovaj košmar prođe, videćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje. Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće na hiljade strana – naveo je on i pozvao okupljene da krenu u šetnju.

Ostavite odgovor